Turja Lehtosen vappupuhe 2020: Kriisiä ei ratkaista sanelulla vaan yhteisellä tekemisellä

2022-09-13T12:48:53+03:0001.05.2020|Ajankohtaista|

”Työntekijät ovat erittäin kovilla näin työn juhlan aikana. Toivonkin aitoa paikallista sopimista ja neuvokkuutta koronakriisistä selviämiseen. Tätäkään kriisiä ei todellakaan voi ratkaista pelkällä työantajien sanelulla, vaan yhteisellä aidolla pohtimisella ja tekemisellä”, sanoo vappupuheessaan Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja ja Teollisuuden Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen.

Katso ja lue Turja Lehtosen vappupuhe 2020:

Hyvät toverit, arvoisa juhlaväki!

Vappu 2020 jää taatusti mieliimme ikuisiksi ajoiksi. Saamme kuulla päivittäin uutisia yt-neuvotteluista, lomautuksista ja irtisanomisista. Voin vakuuttaa, että ammattiyhdistysliike tekee töitä täydellä tarmollaan poikkeusolosuhteissakin jäsenistönsä eteen. Vaikka perinteiset työpaikkavierailut tai jäsentapaamiset ovat kriisin takia pannassa, tinkimätön edunvalvonta ja jäsenten asioiden ajaminen ovat keskiössä näissä olosuhteissakin.

Olemme joutuneet maailmanlaajuisen kriisin keskelle. Sen seurauksista olemme nähneet vasta murto-osan. On vaikea ennustaa, milloin kriisi on ohi ja mitä jälkiä se jättää. Se on kuitenkin varmaa, että jossakin vaiheessa palaamme normaalimpaan aikaan.

Arvoisa virtuaalivapun viettäjä!

Silloin pitää antaa palautetta, kun on se paikka – myös myönteistä. Suomen hallitus Sanna Marinin johdolla on osoittanut todella ripeää toimintaa ja reagoimista koronapandemiaan. Hallitus on osoittanut kylmäpäistä harkintaa muun muassa laittamalla koulut ja ravintolat kiinni, ja perumalla suuria yleisötapahtumia hillitäkseen taudin leviämistä. Tästä syystä myös vappua vietämme täysin erilaisessa tilanteessa kuin kukaan olisi osannut odottaa.

Hallitus ottaa lisää velkaa kriisin takia noin 10 miljardia euroa. Koronasta kärsiviä yrityksiä ja kuntia tuetaan runsaasti taloudellisesti. Tässä tilanteessa se onkin mielestäni perusteltua. Selvää on, että yritysten toimintaedellytyksiä pitää tukea. Samalla on oikeutettua edellyttää, että nyt väliaikaisia toimia esimerkiksi lomautusten suhteen ei käytetä varmuuden vuoksi tai automaattina. Samoin on oikeutettua vaatia malttia esimerkiksi yritysten osinkopolitiikassa. Ei näytä ulospäin järin hyvältä, jos yritys irtisanoo ja lomauttaa runsaasti henkilöstöään, samalla jakaen ruhtinaallisia osinkoja omistajilleen. Tätä ei yksinkertaisesti kansalaisten oikeudenmukaisuudentaju hyväksy.

Myös työmarkkinakeskusjärjestöt ovat toimineet osaltaan ripeästi. Ne valmistivat hallitukselle viiden kohdan esityksen määräaikaisista toimista, joilla tuetaan yritystoiminnan ja työllisyyden palautumista kriisin jälkeen. Nämä toimet ovat pääsääntöisesti tulleet tai tulossa voimaan. Ponnistus osoitti jälleen kerran kolmikannan toimivuuden. Huhut kolmikantaisen sopimisen kuolemasta ovat siis jälleen kerran osoittautuneet ennenaikaisiksi. Kolmikantaa soisi käytettävän muulloinkin, kuin kriisin ollessa pahimmillaan.

Hyvät ystävät!

Työntekijät ovat erittäin kovilla näin työn juhlan aikana. Toivonkin aitoa paikallista sopimista ja neuvokkuutta kriisistä selviämiseen. Tätäkään kriisiä ei todellakaan voi ratkaista pelkällä työantajien sanelulla, vaan yhteisellä aidolla pohtimisella ja tekemisellä. Myöskään kriisistä tulevia kustannuksia ei voi yksin laittaa palkansaajien niskaan, vaan tulee kantaa yhteisvastuullisesti. Samoin on selvää, että koronakriisin maksajana eivät voi olla vain palkansaajat.

Tässä yhteydessä on tilaisuus esittää suuret kiitokset kaikille heille, jotka voimiaan säästämättä taistelevat koronavirusta vastaan, jotta yhteiskuntamme selviäisi ja jotta tulemme koronan voittamaan. Tänä vappuna ajatuksemme ovat erityisesti heidän parissaan. Ilman osaavaa hoito- ja hoivahenkilökuntaa koronan jäljet olisivat huomattavasti pahemmat.

Näillä muutamilla ajatuksilla haluan toivottaa kaikesta huolimatta hyvää vappua ja voimia jokaiselle tässä poikkeustilanteessa. Vappua ei ole peruttu!

Go to Top