Teollisuuden Vaikuttajien kuntavaaliteemat 2025

Lataa tulostettava esite A5 (kaksipuolinen, pdf-tiedosto, koko 0,1 Mt)

Lataa tulostettava esite A4 (yksipuolinen, pdf-tiedosto, koko 0,1 Mt)


Hyvä ja sujuva arki

Sujuvampi arki ja edullisempi elämä

Arjen helpot siirtymät aamusta iltaan ovat mahdollisia, kun yhdyskunta- ja liikenneratkaisut suunnitellaan tukemaan toisiaan. Julkista liikennettä tulee kehittää edulliseksi ja myös työmatkalaisia palvelevaksi siellä, missä siihen on riittävästi käyttäjiä. Asuntotuotannon on oltava riittävän monipuolista, huomioitava asukkaan eri elämänvaiheet ja osallistuttava ilmastokysymyksen ratkaisuun edistämällä myös puurakentamista. Erityisesti kohonneiden asuin- ja elinkustannusten aikana kuntien on välttämätöntä edistää halvempaa asumista, niin vuokra- kuin omistusasumista.

Kunnille aktiivinen rooli parempien liikenneratkaisujen tekijänä

Ihmisten ja tavaroiden sujuva liikkuvuus mahdollistaa työn vastaanottamista ja työpaikkojen sijoittumista eri puolille maata. Tämä edellyttää riittävää tie- ja rataverkon kehittämistä ja kunnossapitoa sekä kuntien aktiivisuutta väylähankkeita suunniteltaessa. Seutukunnallista yhteistyötä tulee edistää liikennemuotojen yhteensovittamiseksi.

Tasapainoinen kaavoitus parantaa asuinympäristöä ja samalla edistää yritysten kasvumahdollisuuksia

Kaavoituksen ja maankäytön hyvä suunnittelu ja toteutus tuovat kuntaan teollisuutta, työpaikkoja ja verotuloja. Kunta on kuitenkin ensisijaisesti sen asukkaiden kotipaikka. On tärkeää tehdä tasapainoista kaavoittamista, jossa yhdistyy hyvä asuinympäristö sekä yritysten toimintaedellytykset ja parempi työllisyys. Onnistunut kaavoitus toimii kehityksen ohjenuorana, jonka avulla maankäyttöä on mahdollista kehittää kokonaisuutena. Suurten hankkeiden kaavoitusta tulisi suunnitella yhteistyössä yli kuntarajojen.

Laadukas varhaiskasvatus on investointi tulevaisuuteen

Kunnan tulee järjestää riittävät ja joustavat varhaiskasvatus- ja vuorohoitopalvelut omana toimintana, rajoittaa yksityistämistä ja varmistaa pienet ryhmäkoot. Henkilökunnan hyvinvointi, pysyvyys ja osaaminen on turvattava, jotta jokaisen lapsen tarpeet tulevat huomioiduiksi tasa-arvoisesti.

Vapaa-ajantoiminnalla hyvinvointia kuntalaisille

Harrastustoiminnan, kulttuurin ja liikunnan merkitys hyvinvoinnin edistämisessä ja hyvän arjen luomisessa ovat tärkeitä. Vapaa-ajantoiminta on myös tehokas vetovoimatekijä. Riittävät ulkoilualueet ja helposti saavutettava lähiluonto lisäävät kaikkien viihtyisyyttä. Samalla hyvä lukutaito on yhä tärkeämpää tulevaisuuden työelämässä. Siksi lapsien kannalta kunnissa tulee panostaa sekä toimiviin kirjastopalveluihin että monipuolisiin ilmaisiin liikuntamahdollisuuksiin.

 

Kuntien elinvoimaisuus ja työllisyys

Aktiivisella elinkeinopolitiikalla luodaan työpaikkoja ja verotuloja kuntiin

Työpaikat mahdollistavat kuntien elinvoiman sekä toimivat ja laadukkaat palvelut. Kuntien aktiivinen yhteistyö yritysten ja työnantajien kanssa luo edellytyksiä yritysten kehittymiselle, laajentumiselle ja uusien työpaikkojen syntymiselle. Päätöksiä ei kuitenkaan saa tehdä pelkästään yritysten ehdoilla. Päätöksenteko tulee lähteä siitä, että kunta on ihmisten koti ja asuinpaikka. Päätöksentekoa on tehtävä tasapainoisesti kaikki nämä asiat huomioiden.

Onnistunut elinkeinopolitiikka edellyttää toimivaa infrastruktuuria, osaavan työvoiman saatavuutta ja aktiivisia toimenpiteitä investointien edistämiseksi. Investoinnit kuntaan edellyttävät hyvää kaavoitusta ja maankäytön suunnittelua, mutta myös panostamista koulutukseen sekä työvoimapalveluihin. Koska osaavan työvoiman saanti on yksi merkittävimpiä haasteita yritysten kasvulle, on kunnan varmistettava, että paikalliset yritykset voivat luottaa osaavan työvoiman saatavuuteen. Näivettyvä kunta ei houkuttele investointeja eikä uusia asukkaita.

Koulutuksella ja yhteistyöllä työ ja tekijät kohtaavat

Parasta toisen asteen koulutusta on sellainen, joka johtaa työllistymiseen tai jatko-opintoihin. Laajennetun oppivelvollisuuden myötä jokaisella nuorella on mahdollisuus toisen asteen tutkinnon opiskelemiseen. Olennaisessa roolissa on se, että kunnan tai kuntayhtymän järjestämä ammatillinen koulutus vastaa alueen elinkeinoelämän tarpeita. Tällöin se palvelee nuorta sekä työnantajien parhaiten. Hyvä tavoite on se, että jokainen kunnan nuori suorittaa toisen asteen tutkinnon.
Kun Suomi tarvitsee lisää työperäistä maahanmuuttoa, korostuu kuntien vastuu kotouttamisessa ja maahanmuuttajien integroimisessa suomalaiseen yhteiskuntaan. Hyvin järjestetyt työvoimapalvelut edistävät työperäisten maahanmuuttajien kotoutumista sekä työllistymistä.

Kuntien työllisyyspalvelut ovat mahdollisuus

Kunnan vastuulla olevat TE-palvelut ovat keskeisessä roolissa työllisyyden hoidossa. Erityiset tärkeää on TE-palveluiden järjestämä työvoimapoliittinen koulutus. Kuntien kannattaa panostaa vahvasti työvoimapalveluiden laatuun, sillä niiden avulla on mahdollista reagoida paikalliseen rakennemuutokseen, vähentää pitkäaikaistyöttömyyttä ja tarjota alueen yrityksille niiden tarvitsemaa osaavaa työvoimaa. Työpaikkojen syntyminen ja työttömyyden vähentäminen tukevat suoraan kuntataloutta. Lisäksi toimiva työvoimapoliittinen koulutus mahdollistaa maahanmuuttajien paremman työllistymisen ja kotoutumisen.

Kunnan rooli elinkeinopolitiikassa ja työllisyyden tukemisessa on merkittävä. Kuntapäättäjillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisilla työehdoilla ja missä olosuhteissa työtä kunnassa tehdään. Palkansaajien etuja edustavat päättäjät voivat omalla toiminnallaan varmistaa, että kunnalliset päätökset tukevat työllisyyttä ja alueen elinvoimaisuutta työntekijöiden näkökulmasta.