Turja Lehtonen: Tekemistä riittää – vaalien viimeinen kiri tehdään nyt

2022-09-13T12:48:58+03:0002.04.2019|Ajankohtaista|

Politiikassa on ollut vauhtia ja tilanteita viimeisen lähes neljän vuoden aikana jatkuvalla syötöllä. Tästä on pitänyt huolen pääministeri Juha Sipilä hallituksineen.

Ikään kuin draaman kaaren huipennuksena Sipilä keksi hajottaa oman hallituksensa hetkellä, jolloin vaaleihin oli aikaa vain viisi viikkoa. Syyksi selitettiin vastuunkantoa. Kansalaisten silmissä kyse taisi kuitenkin olla jostain aivan muusta, eli poliittisesta pelistä. Hallituksen eroamisesta ei ehtinyt kulua montaakaan tuntia, kun alkoi jo loan heittely kokoomuksen ja keskustan välillä. Siniset eivät ottaneet – yllätys, yllätys – tähänkään asiaan mitään kantaa.

Nyt jo manan majoille menneen hallituksen tekoja voi arvioida muutamilla luonnehdinnoilla. Ensinnäkin sen lainvalmistelu on kautta linjan ollut hapuilevaa, ennalta arvaamatonta ja kiireellä valmisteltua. Päätöksiä on tehty, niitä on peruttu, ja jatkuva soutaminen ja huopaaminen on ollut leimallista.

Sipilän hallitus ”kunnostautui” myös työmarkkina-asioissa. Vastaavaa jatkuvaa vastakkainasetteluun hakeutuvaa, työmarkkinoihin sotkeutuvaa hallitusta ei Suomessa ole ollut aikoihin. Sipilän ajatus siitä, että Suomea johdetaan kuin yritystä ajoi tylysti karille. Työmarkkinoille oli lähellä syntyä todella katkera ja konfliktiherkkä tilanne, ja joltain osin näin ehti jo tapahtuakin.

Hallituksen täydellinen osaamattomuus ja tietämättömyys työmarkkinoista yhdistyi ylimielisyyteen ja korvien sulkemiseen tosiasioista. Hallitus oli lähellä aiheuttaa peruuttamatonta tuhoa työmarkkinoiden neuvotteluihin ja sopimiseen perustuvaan järjestelmäämme.

Tekemistä siis riittää tulevalla eduskunnalla ja hallituksella Sipilän jälkien korjaamisessa ja erityisesti luottamukseen sekä sopimiseen perustuvan järjestelmämme kehittämisessä. Ammattiyhdistysliike on aina valmis neuvottelemaan, mutta saneluun ja uhkailuihin se ei taivu. Tämä on syytä seuraavankin hallituksen pitää kristallinkirkkaana mielessä.

Tekemistä riittää vielä ennen vaalejakin. Nyt on juuri se hetki, jolloin äänestäjät pohtivat sitä, mille puolueelle ja ehdokkaalle he haluavat antaa valtakirjan seuraavalle vaalikaudelle. Teollisuuden Vaikuttajia on eduskuntavaaleissa ehdolla useita. He ovat työelämän todellisia asiantuntijoita ja heillä on sydän aidosti vasemmalla.

Viimeisten viikkojen ja päivien aikana myös epävarmat äänestäjät tulee saada vakuuttumaan siitä, että Sipilän, Orpon ja Terhon johtamalle politiikalle on olemassa vaihtoehto, joka ajaa työmarkkinoilla ennustettavuutta, ja joka pitää jokaisen kansalaisen mukana yhteiskunnassa.

On siis loppukirin paikka vaalityössä. Näytetään joukkovoimamme ja tehdään vaalitulos, jolla maahamme saadaan oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa ja palkansaajia arvostava hallitus. Seuraavaa neljää vuotta meillä ei ole enää varaa ottaa jatkuvia iskuja vastaan. Kannustan kaikkia Vaikuttajia työpaikoilla, turuilla ja toreilla rohkeasti keskustelemaan politiikasta ja haastamaan nykyisen politiikan suunnan.

Turja Lehtonen
Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja
Teollisuuden Vaikuttajien ryhmänvetäjä

Go to Top