Turja Lehtonen: Kiky suututtaa kentällä edelleen

2022-09-13T12:49:02+03:0013.05.2018|Ajankohtaista|

– Vuonna 2016 tehty kilpailukykysopimus ja sen alakohtaiset sovellutukset suututtavat väkeä edelleen. Tämä asia nousee kentän jäseniä tavattaessa aina esiin, kertoi Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja Turja Lehtonen vieraillessaan Lappeenrannassa viikonloppuna.

Teknologiateollisuuden työehtosopimuksessa on kikyn irtisanomismahdollisuus, muissa Teollisuusliiton sopimusratkaisuissa tällaista kirjausta ei ole. Lehtonen toteaa, että mikäli irtisanomista käytetään, tulee se tehdä viimeistään keväällä 2019. Irtisanomisesta ja sen mahdollisesta ajankohdasta tekee päätöksen Teollisuusliiton hallitus.

Teollisuusliitto valmistautuu jo seuraavaan sopimuskierrokseen vuoden 2020 palkankorotuksista.

– Palkankorotukset sopimuksissamme on sovittu vuoden 2019 alkuun ja sen jälkeen huhti–toukokuun aikana on tarkoitus neuvotella taas tulevista korotuksista. Kun samaan ajankohtaan osuvat keskustelut kiky-sopimuksista, voi olla odotettavissa vauhtia ja vaarallisia tilanteita, ennakoi Lehtonen ensi kevään tilanteesta.

Ay-liike ei seuraa sivusta työehtojen heikentämisyrityksiä

Varapuheenjohtaja Lehtonen tapasi vierailunsa aikana eri teollisuusalojen lappeenrantalaisia luottamushenkilöitä. Luottamushenkilöt ilmaisivat huolensa maan hallituksen työehtoja heikentävästä poliittisesta linjasta:

– Emme me ay-liikkeessä voi enää sivusta katsella, kun työehtoja heikennetään. Vastatoimenpiteitä on tarvittaessa tehtävä koko ay-liikkeen yhtenäisellä voimalla, todettiin tapaamisessa pidetyissä puheenvuoroissa.

Turja Lehtosen mukaan asiaa on liittojen välisissä neuvonpidoissa käsitelty.

– Tarkempaa toimenpiteiden listausta en voi vielä esittää, mutta SAK:n hallituksessa viikko sitten tätä asiaa käsiteltiin ja todettiin, että pallo on nyt maan hallituksella. Liittojohtajien kanta keskusteluissa mielestäni tuli kyllä selväksi. Sivusta ei ay-liike aio katsella, mikäli hallitus aikoo esittää uusia heikennyksiä palkansaajille ja kansalaisille.

Lisätietoja:

Turja Lehtonen
Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja
0400 535 616, turja.lehtonen(at)teollisuusliitto.fi

tai

Tapio Anttila
Vastaava aluetoimitsija
040 7252 985, tapio.anttila(at)teollisuusliitto.fi

Go to Top