Turja Lehtonen: Avoin kirje pääministeri Juha Sipilälle: ”Ei näin maata voi johtaa”

2022-09-13T12:49:04+03:0023.02.2018|Ajankohtaista|

Arvoisa pääministeri Sipilä, teidän johtamallanne hallituksella tuli täyteen 1 000 päivää, tätä olette itsekin kommentoinut. Tein havaintoja tai puutteita näkemyksissänne, ja niitä haluan tällä kirjeellä kommentoida, sekä tehdä muutamia kysymyksiä, joihin toivon teidän vastausta.

Te olette kehuskelleet työllisyysasteen nousulla. Tavoitteenne eli 72 prosentin työllisyysaste lähestyy. Itse olen myös erittäin iloinen työllisyysasteen nousemisesta, mutta siitä olen kanssanne vahvasti eri mieltä, että työllisyysasteen nousu olisi teidän hallituksenne ansiota. Otan muutaman esimerkin tai kysymyksen. Miten teidän hallituksenne vaikutti siihen, että globaali investointilama päättyi? Mikä on teidän ja hallituksenne osuus siihen, että saksalainen perheyritys saa Turkuun miljardien laivatilauksia, että saksalainen autonvalmistaja päättää teettää autoja Uudessakaupungissa, että oransseja kaivos- ja kallioporauslaitteita valmistava yritys menestyy paremmin kuin koskaan, tai että ulkomaalaiset investoivat lapin kaivoksiin satoja miljoonia euroja? Tätä kysymysten sarjaa voisi jatkaa vielä pitkään.

Toivon arvoisa pääministeri, että kun vastaatte, älkää vastatko, että hallituksenne on luonut puitteet tai mahdollisuudet muuttamalla lakeja ja säädöksiä. Koska näillä ei ole uskottavaa perustaa tai tutkimusta, vai onko teillä? Esimerkiksi, miten koeajan nostaminen neljästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen on parantanut työllisyyttä? Moniko työpaikoista näissä yrityksissä olisi jäänyt syntymättä ilman koeajan pidennystä? Montako työpaikkaa on syntynyt, kun alle vuoden määräaikaisista poistitte perustellun syyn tehdä määräaikainen? Mitä on vaikuttanut työllisyyteen työttömyysturvan karenssin veivaaminen ensin seitsemään päivään ja taas takaisin viiteen päivään – päätös on hyvä, en sitä moiti, mutta mikä oli vaikutus työllisyyteen?

Arviostanne olitte myös unohtaneet mainita ainakin kaksi asiaa, joihin hyvin harvoin maamme pääministerit yltävät – mieleeni tulee yksi ennen teitä ja hänen nimensä on Esko Aho. Te, arvoisa pääministeri, olette saaneet maan teollisuuden ja vähän enemmänkin ajamaan niin sanotusti savut alas kahdesti, 18.9.2015 ja 2.2.2018. Olisin odottanut teidän laittavan nämäkin hallituksenne saavutusten 1 000 päivän kirjoihin.

Viimeisenä, arvoisa pääministeri, otan esille luottamuksen. Itse olen tottunut, että kun jonkun kanssa lyödään kättä päälle, se myös pitää. Te, pääministeri, olette kätelleet muun muassa minua, kun SAK:n hallituksessa kävitte valamassa luottamusta teidän hallituksenne ja SAK:n sekä sen liittojen välillä. Piditte vakuuttavan puheen siitä, miten teihin voi luottaa. Se taisi mennä kuta kuinkin seuraavasti: ”Kun minä tässä teille kerron, että työttömyysturvaa ei tällä hallituskaudella leikata, niin sitä ei leikata.” SAK:n hallitus uskoi teitä ja lähti mukaan KIKY-ratkaisuun. Te, pääministeri, petitte miljoonat palkansaajat hyväksymällä aktiivimallin. Tätä en voi ymmärtää: annoitte sananne ja silti petitte. Ei näin hallitusta ja maata voi johtaa.

Terveisin,

Turja Lehtonen
Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja
SAK:n hallituksen jäsen

Go to Top