Tervehdys kaikille nykyisille ja tuleville vaikuttajille Teiskosta!

2022-09-11T15:04:07+03:0004.12.2019|Ajankohtaista|

Lähdin pariksi päiväksi tänne ulkomaille Murikka-opistoon opiskelemaan kansantaloutta, ja nauttimaan täyshoidosta ja upeista puitteista. Voin lämpimästi suositella opintoja kaikille muillekin! Kouluttautuminen on aina eduksi.

Entisenä Team-liittolaisena ja Kiljavan opiston kasvattina ensimmäinen kurssini Murikassa tuntui oudolta. Jotenkin liian siistiltä ja hajuttomalta. Olihan Kiljavan opiston ainutlaatuisessa rupsahtaneessa tunnelmassa jotain hyvin turvallista ja nukkavierulla tavalla kotoisaa.

Nyt kohta pari vuotta Teollisuusliiton jäsenenä olleena ja jo monet kurssit Murikassa käyneenä en tätä taloa enää pois vaihtaisi. Tämä on kerrassaan hieno paikka ja upea jäsenetu, jota kannattaa kaikkien hyödyntää.

Rantasaunan terassilla vilvoitellessa saattoi kuulla Näsijärven aaltojen lyövän rantakiviä vasten. Ääni oli reippaasta tuulesta huolimatta pelkkää liplatusta siihen verrattuna, millaista kuohuntaa valtakunnassa on meneillään. Kyllähän työmarkkinasyksystä osattiin tapahtumarikasta odottaa alkavien työehtosopimusneuvottelujen suhteen, mutta tuskin kukaan olisi osannut ihan viime viikkojen kaltaista rillumareita sentään ennustaa.

Kaikkien keskustelujen ykkösaiheena ollut kiky unohtui hetkeksi, kun Posti yllättäen uhkasi halpuuttaa 700:n PAU:n pakettilajittelijan työehtoja, ja koko valtakunta oli mennä sekaisin. Lopulta PAU:n lakko piti ja tehosi, ja lajittelijat saivat pitää entiset työehtonsa. Loppu hyvin, kaikki hyvin siis. Tapaus toi kaiken kansan tietoisuuteen riskin joutua itsekin ns työehtoshoppailun uhriksi. Itsekin varhaisjakajana ja kyseisellä surullisen kuuluisalla halpa-tessillä työskentelevänä tosin hieman ihmettelin syntynyttä kohua, koska olihan Postin varhaisjakajia siirretty joukolla samaiselle halvemmalle työehtosopimukselle jo muutama vuosi sitten ilman minkäänlaista julkista kohua. Tasan ei käy onnen lahjat, mutta toivottavasti yleinen mielipide on puolellamme, jos joskus joutuisimme työehdoistamme lakon kautta taistelemaan.

Mediassa aiheet vaihtuvat nopealla tahdilla, ja näin tämäkin ikävä työehtojen polkeminen vaihdettiin oikeistojohdetuissa medioissa näppärästi poliittiseen huippudraamaan, kun Keskusta ja oikeisto-oppositio näki hallituksen omistajaohjausjupakassa tilaisuutensa tulleen, ja tätä kirjoittaessa pääministeri onkin jo eronnut virastaan ja hallituksen kaatuminen täpärästi vältetty.

Kuten PAU:n lakolla uskon kuitenkin tälläkin episodilla olevan onnellinen loppu. Vasemmistovetoinen hallitus saa jatkaa inhimillisen politiikkansa harjoittamista, ja porvarioppositio jää nolona nuolemaan näppejään.

Kovan paikan edessä ovat nyt myös liittomme puheenjohtajat ja muut tes-neuvottelijat. Työnantajan paikoin aivan pöyristyttävät heikennysesitykset ovat ennustaneet kylmää kyytiä, ja sitä on nyt sitten mitä suurimmalla todennäköisyydellä luvassa uusien lakkojen muodossa, kun sopuun ei mitä ilmeisimmin päästä.

Kikyn työajanpidennyksestä olisi päästävä eroon, ja turvattava jäsenten ostovoima kunnollisella palkankorotuksella. Joukkovoimaa se vaatii, mutta siihen on jäsenistössä varauduttu ja valmiina. Nyt jos koskaan on oikea hetki liittyä yhteiseen rintamaan duunarin oikeuksien puolesta, joten jos vaikuttaminen kiinnostaa ota rohkeasti yhteyttä! Sivun ylälaidasta klikkaamalla löytyy yhteystiedot.

Oikein vaikuttavaa loppuvuotta ja hyvää joulun odotusta kaikille!

Eveliina Koivisto, jakaja, varaplm Alma Manu Oy,

Teollisuusliiton erityisalojen sektorijohtokunnan ja jakajien tes-neuvottelukunnan jäsen.

Go to Top