Teollisuuden Vaikuttajat: Työehtoshoppailun syihin puututtava

2022-09-13T12:48:56+03:0025.10.2019|Ajankohtaista|

– Työehtoshoppailuun tulee puuttua vähentämällä tuntuvasti sopimusalojen ja työehtosopimusten määrää. Samoin lainsäädäntöä on muutettava työntekijän asemaa paremmin tukevaksi. Toistaiseksi tämä on jäänyt keskusjärjestöjen asiaksi, sanoo Teollisuuden Vaikuttajien valtuustoryhmän puheenjohtaja Jouni Larmi.

Teollisuuden Vaikuttajat on Teollisuusliiton vasemmiston ja sitoutumattomien liittoryhmä. Teollisuuden Vaikuttajien valtuustoryhmän kokouksessa 24.–25.10. Tuusulassa nousi erityisesti esiin työnantajien harjoittama keinottelu vaihtamalla alalla sovellettavaa työehtosopimusta työehdoiltaan työnantajalle kustannuksilta huokeampiin tai työehdoilta heikompiin.

Teollisuuden Vaikuttajien mielestä tällä hetkellä keskitytään liikaa työehtoshoppailun oireiden hoitoon, kun pitäisi päästä pureutumaan ilmiön juurisyihin.

– Yksi keskeinen syy on vuonna 2001 tapahtunut työsopimuslain muutos, jossa sopimusten normisitovuus ohitti yleissitovuuden. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että työnantajan järjestäytyminen ensisijaisesti määrittelee alalla noudatettavan työehtosopimuksen, Larmi sanoo.

Teollisuuden Vaikuttajien mukaan on kohtuutonta, että työntekijäjärjestöt on asetettu vastakkain riitatilanteissa, jotka koskevat noudatettavaa työehtosopimusta.

– Tällä hetkellä Suomessa on satoja työehtosopimuksia, ja yleissitoviakin on todella runsaasti. Niin kauan kuin sopimusten kokonaismäärä on suuri, se mahdollistaa työantajille nykyisen kaltaisen työehtosopimusten vaihtamisen toiseen, Larmi painottaa.

Lisätietoja:
Jouni Larmi
Teollisuuden Vaikuttajien valtuustoryhmän puheenjohtaja
p. 040 903 0790

Go to Top