Pieni vilkaisu taustapeiliin ennen kesälomalle jäämistä.

2022-09-11T15:02:57+03:0030.06.2020|Ajankohtaista|

Mikko Virolainen, aluetoimitsija Häme.

Viime vuonna kesälomilta palatessa osasimme odottaa hankalaa työmarkkinakierrosta, mutta kukaan ei aavistanut siitä tulevan niin vaikea, kun sitten aika näytti. EK:n huseeratessa taustalla vaatien liki kaiken uudelleen sovittavaksi ja heikennettäväksi, tuli selväksi että nyt yritetään laittaa uudehko Teollisuusliitto polvilleen. Sopimusneuvottelut olivat neuvottelijoiden mielestä ennennäkemättömät. Sopimukset kuitenkin syntyivät yksi toisensa jälkeen. Metsäteollisuus ry oli erityisen haluton sopimaan mistään kanssamme yleisen linjan mukaan ja piti suurten kansainvälisten jäsenyritystensä voimalla kovaa peliä, johon oli vastattava. Tästähän ei seurannut kenellekään hyvää ja koville joutuivat työsuluissa ja lakoissa olleet alan työntekijät. Hatunnosto sille, että kenttä ei periksi antanut!

Juuri kun sitten olimme suurimman osan sopimuksista saaneet painokuntoon, alkoi koronaviruksen leviäminen, en olisi viime kesänä voinut uskoa, että niin äkkiä voi iskeä tämänlainen pandemia. Vielä sellainen jolla on huomattavia vaikutuksia kaikkien elämään. Historiantutkijat puhuvat jo nyt, että tämä on yksi käänteentekevä hetki, joka muistetaan tulevaisuudessa. Elämme hetkeä, jonka jälkeen on kaksi erilaista aikaa. Ennen ja jälkeen koronaviruksen. Paljon viruksesta on ollut seuraamuksia jäsenillemme ja sitä kautta aktiiveille ja työntekijöille. Positiivisena asiana voi todeta, että tähän asti meidän yhteiskuntamme ja hallintomme on selvinnyt hyvin ja kansa luottaa järjestelmään. Lisäksi olemme ottaneet monella tavalla digiloikan tämän pandemian seurauksena.

Koronaviruksen seurauksena valtiot elvyttävät taloutta ja siten valtiot velkaantuvat, oppositio yrittää populismin helpoin keinoin lyödä hallitustamme vastaavista toimista. Jopa Kokoomus on lähtenyt tähän kelkkaan, vaikka väittää olevansa osaajapuolue. Kyllä siellä pitäisi tietää paremmin, alkaa olla väsynyt vitsi tässä tilanteessa huoli tulevien sukupolvien velasta.

Tätä kirjoittaessani oli tullut tieto että väliaikaiset työttömyysturvan muutokset ovat voimassa vuoden loppuun, tämä oli tervetullutta, mutta samalla meidän pitää huolta siitä, että lomautusten perusteet ovat oikeasti olemassa ja ettei poikkeustoimista tule vallitseva tapa.

Jos koskaan, niin nyt me kaikki tarvitsemme kesälomaa! Ne joilla on jo alkanut ovatkin saaneet nauttia kauniista keleistä ja ei ne uimavedet jäähdy äkkiä meille myöhemmin lomamme aloittavillekaan.

Erityisesti teille luottamushenkilöt työpaikoilla ja ammattiosastoissa ja aktiivijäsenet, toivon rentouttavaa kesää.

Kirjoittaja toimii myös Hämeen Teollisuuden Vaikuttajien aluevastaavana

Go to Top