Lapin Teollisuuden Vaikuttajat: Voimankäyttö on sallittua

2022-09-11T15:09:04+03:0014.05.2018|Ajankohtaista|

Maan hallitus sopi kehysriihessä, että alle 30-vuotiaiden kolme kuukautta työttömänä olleiden työntekijöiden turvaa heikennettäisiin. Alle 20 hengen yrityksissä puolestaan olisi nykyistä helpompi tehdä irtisanomisia.

Käytännössä tämä tarkoittaa työntekijöiden yhdenvertaisuudesta luopumisesta iän ja elämäntilanteen mukaan. Lisäksi yrityskoko ratkaisee työntekijän aseman työsuhteessa irtisanomisnäkökulmasta katsoen. On selvää, että perusteettomat määräaikaisuudet tulevat lisäämään niiden ketjuttamista. Sipilän usko tässä asiassa pettää pahemman kerran, kun hänen väittämä on, että ketjutuksia ei tule tapahtumaan. Hallitus on jo aikaisemmin leikannut työttömyysturvaa, pidentänyt koeaikoja, helpottanut perusteettomia määräaikaisuuksia, lieventänyt irtisanotun takaisinottovelvoitetta, laillistanut nollatuntisopimukset ja toteuttanut aktiivimallin.

Suomen yrittäjillä on ollut pitkään toiveiden tynnyrissä saada heikennettyä työsuhteen ehtoja. Maan hallitus piti lupauksensa yrittäjille ja petti jälleen kerran ay-liikkeen ja kiky-sopimuksen. Suomessa on alle 20 hengen yrityksiä noin 347 000. Irtisanomissuojan poistaminen lisää pelkoa ja epävarmuutta tulevaisuudesta. Pelosta tehdään tällä muutoksella yksi työnjohtamisen väline. Muutoksella mielivalta pienissä yrityksissä tulee saamaan laillisen suojan. Samalla työttömyysturvan rangaistuspykälät astuvat esiin työsuhteen päättämistilanteissa. Olipa syy mikä tahansa, niin työnantajan sana näissä tapauksissa on yleensä painavampi kuin työntekijän. Karensseja tulee esiintymään enenevässä määrin muutoksen johdosta.

Nykyisessä lainsäädännössä irtisanomisen kohdalla puhutaan oleellisesta syystä. Oleellisen syyn ilmetessä menettely kulkee varoituksen ja syyn jatkuessa irtisanomisen kautta. Työsuhteen purkuperusteista on säädetty erikseen. Pärstäkerroin, henkilön vakaumus, ay-toiminta, työttömyys jne. eivät ole oleellisia syitä työsuhteen päättämiselle.

Maan hallitus Sipilän johdolla pakottaa ay-liikkeen vastatoimiin. Vastatoimet eivät enää ole paheksuntaa tai julkilausumaa. Nyt palkansaajilla alkaa olla sellainen paine pytyssä, että sitä ei saada purettua kuin pitempiaikaisilla poliittisilla mielenilmaisuilla. Paine tulee kohdistaa maan hallitukseen, joka toimillaan pakotti palkansaajat kiky-sopimukseen. Palkansaajat on nöyryytetty ja on toiminnan aika. Yhteiskunnassa on palattava sopimisen kulttuurin, vakauden ja luottamuksen tielle. Tässä tilanteessa se tarkoittaa voimakkaampia toimia asian kuntoon saattamiseksi.

Lapin Teollisuuden Vaikuttajat
Puheenjohtaja Tommi Sauvolainen
Sihteeri Reijo Kontinen

Go to Top