Hanna Rokkanen: Sopimusneuvotteluista

2022-09-11T15:03:02+03:0013.12.2019|Ajankohtaista|

Viime viikolla hylätystä teknologiateollisuuden sopimusesityksestä, jonka valtakunnansovittelija teki, on paljon luettavissa.  Kun yleiskorotus oli esityksessä 0,5 %, ei ole vaikea huomata, että kikyn kustannusvaikutus siihen on sisällytetty eli työnantajan linjoilla ollaan. Valtakunnansovittelija Piekkalahan on jo alkusyksystä linjannut myös, että hän ei aio vientiliittojen linjaa muissakaan sovitteluissaan ylittää.

Toivoisinkin, että ymmärretään, mitä taistelua Teollisuusliitto ja meidän jäsenistömme nyt käy. Vaikka teknologiateollisuudessa kyse on enää palkankorotusten tasosta, meidän muilla aloillamme kaikki on vielä aivan alkutekijöissään. Jos me nyt annamme yhteenkin nyt auki olevista teollisuuden sopimuksista kirjata nämä heikennykset, niitä tullaan vaatimaan yleisenä linjana. Teollisuusliiton hallitus on täysin yksimielisesti linjannut, että seisomme liittona kaikkien edustamiemme alojen kunnollisten työehtojen takana. Tähän tarvitaan jäsenistöä työpaikoilla taistelemaan. Ylpeänä olen seurannut kuinka nyt lakossa olevilla työpaikoilla on lähdetty mukaan, puolustamaan meidän kaikkien yhteisiä oikeuksia.

Tässä taistelussa on kyse siitä, että työnantaja haluaa nyt vetää sen linjan, jolla maassa tästä eteenpäin työtä tehdään. Esitykset vähemmän koskevat varsinaisia tes-asioita, vaan ovat ideologisia ja pyrkivät rapauttamaan ay-liikettä, murentamalla järjestäytymisasteen ja yleissitovat työehtosopimukset. Toki ne esitetyt heikennykset veisivät samalla jopa 20 % prosenttia vuosipalkasta. Aika moni meistä voi miettiä, miten ihmeessä siitä eteenpäin elää yhtä työtä tekemällä.

Nyt jos koskaan on meidän ay-liikkeessä ja liitoissamme yhtenäisenä rintamana tätä vastustettava. Meidän on yhdessä näytettävä, että emme me myy ammattitaitoamme ja työpanostamme millä tahansa hinnalla! Me haluamme ostovoiman turvaavat palkankorotukset ja lopun kilpailukyvyn nimissä teetetylle talkootyölle. Jos me nyt annamme periksi, millä ehdoilla meidän lapsemme tämän kehityksen jatkuessa tulevat työtään tekemään?

Go to Top