Etäpääluottamusmiehen ajatuksia – Lauri Sallila

2022-09-11T15:02:59+03:0029.04.2020|Ajankohtaista|

Ajatuksia

Ajattelin käyttää hetken kasaillen ajatuksia myös viestimuotoon, kun näinä päivinä kohtaamiset jääneet pois, eikä keskusteluja tule juurikaan käytyä.

Sopimusrintamalla uhkailun tie

Sopimuskulttuuri on muuttunut niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Peli on härskimpää ja hyötyä yritetään maksimoida. Jos muistelee ensin vaikka erästä koko ay-historian huonointa sopimusta eli kikyä, niin uhkailemallahan sekin syntyi, koska vaihtoehtona peloteltiin pakkolakipaketilla. Tämän jälkeen kaksi edellistä TES kierrosta ovat vaikeudessaan olleet ihan muuta kuin historiassa. Lista vaatimuksista on pitkä työnantajilla sisältäen matalapalkkaisten duunareiden ajamista ahdinkoon jossa ei enää yhdellä palkalla tule toimeen. Kun sitten vaatimuksiin suostumista pakotetaan kuin panttivankitilanteessa, on ihmishengen riiston sijaan ammuksena uhkaus sopimuksettomasta tilasta. Sopimukseton tila tarkoittaisi, ettei vihreä kirja olisi enää olemassa vaan ainoastaan laki toimisi höllänä tukena selän takana ottaessamme takapakkia saavutetuissa eduissa. Työajat ja sen korvaukset olisi ensimmäisenä liipasimella. Korvaukset sairaslomista, palvelusvuosista varmasti myös saataisiin unohtaa. Tuon uhkauksen alla siis tälläkin kertaa työntekijäpuoli antoi periksi, mutta on selvää ettei kierrokset voi jatkua näin. Uhkailun tie on yhteistyön ja tulevaisuuden kannalta myös tuhon tie mielestäni. Yhteinen tavoite tulisi olla työehdoista tehdä kannustavat, jotta työvoiman saanti myös jatkossa on mahdollista ja meidän työntekijöiden selviäminen terveenä työelämästä ansaituille eläkepäiville.

Katastrofi nimeltä korona

Muutama sana tähän maailmantilanteeseen. Eipä tiennyt kukaan vielä helmikuussa porttia vartioidessa mitä vuosi tuokaan tullessaan. Kriisi tai katastrofi mikä onkaan sana, jonka tilanteeseen liittää niin ei se varmasti ole liioiteltu. Tilanne toi esiin myös sen valitettavan tosiasian mikä on ihmishenkeä tärkeämpää kuitenkin sitten kun bisnestä tehdään. Heti alkumetreillä saatiin nähdä, että ne kauniit puheet työntekijästä välittämisestä ovat vain puheita ja jos jostain pitäisi palkka maksaa niin kaikin keinoin siitä etsitään porsaanreikiä ulos. Väkisin jää vaikutuksia myös jatkossa, koska kyllähän kriisissä johtajuus mitataan ja se tuo esiin totuuden siitä mikä aidosti eniten merkitsee eli liiketoimen tulos näköjään.

Kiitos sinne mihin se kuuluu

Lopuksi haluan kiittää jokaista tuotannossa työskentelevää työntekijää. Siinä missä kiitoksen venymisestä ovat ansainneet hoitotyössä ja kaupoissa työskentelevät yhteiskuntaa pyörimässä pitävät työläiset, niin kyllä kortensa on kantanut hienosti myös teollisuudessa olevat. Tulokset maaliskuulta ovat huippuluokkaa, vaikka varmasti ei ole ollut henkisesti helppoa kenelläkään. Kyllähän nämä ovat asioita ja tekoja jotka toivottavasti avaavat työnantajan silmiä ensi kerralla uhkausta ladellessaan. Ei kukaan ole korvaamaton, mutta kyllähän se kädet likaava duunariosasto on joka tämänkin kriisin hoitaa silloin kun työ tekijää kaipaa.

Toivon sinulle terveyttä ja tsemppiä

Lauri Sallila

Etä-pääluottamusmies

Puutuotesektorin johtokunnan jäsen

Mekaanisen metsäteollisuuden TES neuvottelukunta

Go to Top