Työmarkkinoiden vetovoimaisuus

2022-09-11T15:19:55+03:0029.09.2021|Ajankohtaista|

Työnantajat ovat kertoneet, että monen työpaikan kehitys on ”jäissä” sen takia koska on kova työvoimapula. He ovat myös kertoneet, että varsinkin osaavia työntekijöitä tarvitaan pikaisesti

Työnantajat ja työnantajajärjestöt ovat myös huolissaan siitä, etteivät nuoret enää hae niin paljon kuin ennen ammattikoulutuspaikkoihin ja monet eivät edes osaa sanoa haluavatko ammattikoulutukseen tai lukiokoulutukseen.

Olen samaa mieltä, tämä kaikki on erittäin huolestuttavaa.

Mielestäni yksi tärkeimmistä keinoista on niin sanotun maineen palauttaminen ammatillisten koulutusten aloihin siis suoraan työpaikoihin. Nämä työpaikat ovat kuitenkin niitä, jotka pitävät Suomen rattaat pyörimässä ja nämä rakentavat meille kaikille sitä niin sanottua yhteistä hyvää.

Siksi ihmettelen, että esimerkiksi teknologiateollisuudessa ollaan huolissaan omien yritysten tulevaisuudesta ja samalla ollaan tuhoamassa niitä asioita, jotka tekevät näistäkin yrityksistä vetovoimaisia ja kilpailukykyisiä. Tämä tehdään hajottamalla yhteistä sopimisjärjestelmää purkamalla järjestelmää millä me olemme tämä yhteisen hyvinvoinnin rakentaneet sotiemme jälkeen.

Kun puhumme työnhyvinvoinnista ja yritysten ja eri ammattialojen maineesta. niin näissä kahdessa asiassa samaa on se, että ensisijainen asia mitä täytyy meidän kaikkien yhdessä suojella, säilyttää ja jopa kehittää on yhdessä sovitut yleissitovat työehtosopimukset, mitkä turvaavat niin työntekijöitä kuin myös työnantajiakin ja samalla pitävät alojen mainetta vakaampina.

Jos siis haluamme lisää nuoria ammatillisiin oppilaitoksiin ja myös alojen mainetta parannettua, niin pidetään yhdessä työmarkkinakenttää vakaana yhteisesti sovituilla pelisäännöillä ja pidetään samalla huolta työntekijöiden jaksamisesta ja hyvinvoinnista, eikä hajoteta sitä asiaa, miten me olemme tämän maan luoneet.

Siis vielä kerran: yhdessä sopiminen, yleissitovat työehtosopimukset, työnhyvinvointi, alojen maineen palauttaminen ja myös palkalla on työntekijän tultava toimeen.

Nämä ovat ainoastaan osa isompaa kokonaisuutta, mutta mielestäni näiden asioiden turvaaminen on se tärkein ensimmäinen askel myös ammatillisten opiskelijoiden lisäämisessä.

Tällaisten Metsäteollisuus ry:n, Teknologateollisuus ry.n ja muiden vastaavien tekemien vastaavanlaiset aloitukset ei rakenna millään lailla yhteistä hyvää, vaan tuhoavat myös omia rakenteitaan sisältäpäin.

Alojen työpaikkojen maine ja vetovoimaisuus lähtee aina työntekijöiden hyvinvoinnin kautta.

Matti Rajala

Turun Puuseppäin Ammattiosaston puheenjohtaja ja

Varsinais-Suomen Teollisuuden Vaikuttajien puheenjohtaja

Go to Top