Turvaa ja jaksamista työelämään

2022-09-11T15:04:03+03:0020.11.2020|Ajankohtaista|

Maailma on ollut hyvin erilainen vuonna 2020 ja se on pakottanut ihmiset pysähtymään. Omakin elämäni on ollut pitkälti oravanpyörää työn, kaupan, kodin ja Teams-kokousten välissä. 

Korona toi työpaikoille uusia sääntöjä ja rajoituksia, jotka kuormittavat ihmisiä entisestään. Yhteiskunta asettaa entistä kovempia tavoitteita, joita ei pääse nykyään enää kotonakaan karkuun ja moni meistä on entistäkin väsyneempi. 

Ihmiset tarvitsevat apua jaksamiseen. Ammattiliittojen yhteistyöllä olisi mahdollista parantaa sitä. Oma liittoni tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden kesäisin osallistua lasten kanssa kursseille ja ne ovat todella suosittuja. Näin yksinhuoltajana arvostaisin esimerkiksi tukea lastenhoitoon. Olisiko liittojen yhteistyöllä mahdollista järjestää sellaista edullisemmin jäsenetuna, samalla työllistäen toisen alan työntekijöitä? 

Jäsenmaksuperintä haluttaisiin poistaa. Se ei ole kaikille jäsenille edes mahdollista ja varsinkin prosentuaaliset maksut itsemaksaville jäsenille ovat haasteellisia. Esimerkiksi YTK kiinteine jäsenmaksuineen kuulostaa huomattavasti helpommalta vaihtoehdolta. Liittojen kannattaisi harkita ay-jäsenmaksujärjestelmän yksinkertaistamista. 

Työpaikallani kuulutaan sairauskassaan. Sellainen on nykypäivänä harvinainen ja arvostettava etu. Suurin osa kassamme jäsenistä ovat tyytyväisiä siihen ja kokevat saavansa jäsenmaksullensa vastinetta ja itsellensä turvaa. Sairauskassa ja työehtosopimuksessani esimerkiksi pekkaset ja oikeus sairaan lapsen hoitamiseen ovat tärkeitä osa-alueita työhyvinvointiani ajatellen. 

Kun henkilö ottaa itselleen jonkun vakuutuksen, hän haluaa elämäänsä turvaa, kokee sen tärkeäksi ja on valmis siitä myös maksamaan. Otat kerran vakuutuksen, maksat siitä tulleet laskut ajallaan ja se on taustalla voimassa sen enempää miettimättä. AY-liikkeen tarvitsisi uudistua, jotta saamme jatkossakin pidettyä työehtosopimuksemme voimasss. Ammattiliittojen kannattaisikin tulevaisuudessa tarjota jäsenyyksiään enemmänkin työhyvinvointia tukevana työelämävakuutuksena.  Yhteistyöllä vahvemmiksi! 

Teksti on Savilahden Minnan puhe SAK:n edustajiston kokouksessa 19.11.2020.

Go to Top