Turja Lehtonen valtuustossa: Hienoa, että teknon työnantajat valitsivat yleissitovuuden

2022-09-13T12:48:48+03:0025.11.2021|Ajankohtaista|

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja ja Teollisuuden Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen on tyytyväinen siitä, että Teknologiateollisuudessa suuri osa työnantajista halusi valita yleissitovuuden ja aidot neuvottelut. Lehtonen puhui Teollisuusliiton valtuuston syyskokouksessa Helsingissä 25. marraskuuta.

– Toki tilannetta olisi suuresti helpottanut, jos uuden työnantajaliiton kattavuus olisi ollut jo aiemmin riittävä neuvottelujen aloittamiseksi. No, kuten vanha sanonta kuuluu: ”parempi myöhään kuin ei milloinkaan”, Lehtonen sanoi valtuuston tilannekatsauspuheenvuorossaan.

– Kiire neuvotteluissa on luonnollisesti kova, koska sopimus on katkolla tämän kuun lopussa. Sen voi joka tapauksessa todeta, että neuvotteluja käydään todella vakavalla otteella.

Lehtosen mukaan mekaanisen metsäteollisuuden osalta näyttää siltä, että kierroksesta tuli juuri niin hankala, kuin oli osattu odottaa.

– Onneksi olemme hyvin kierrokseen valmistautuneet, Lehtonen sanoi.

Lue koko Turja Lehtosen tilannekatsauspuheenvuoro:

*****

”Arvoisat valtuuston puheenjohtajat, jäsenet ja muut läsnäolijat sekä kokousta seuraavat!

Tätäkin kokousta varjostaa vielä koronavirus, jota yhä sitkeästi esiintyy keskuudessamme. Onneksi rokotuskattavuus osaltaan on tuonut helpotusta tilanteeseen. Silti on syytä olla huolissaan muun muassa terveydenhuollon kapasiteetista ja henkilöstön jaksamisesta.

Olemme kokoontuneet tänne Teollisuusliiton sääntömääriseen syyskokoukseen tilanteessa, jossa työmarkkinoilla on neuvottelut käynnissä. Mekaanisen metsäteollisuuden osalta näyttää siltä, että kierroksesta tuli juuri niin hankala, kuin osasimme odottaa. Onneksi olemme hyvin kierrokseen valmistautuneet. Tyytyväinen olen siitä, että Teknologiateollisuudessa suuri osa työnantajista halusi valita yleissitovuuden ja aidot neuvottelut kanssamme. Toki tilannetta olisi suuresti helpottanut, jos uuden työnantajaliiton kattavuus olisi ollut jo aiemmin riittävä neuvottelujen aloittamiseksi. No, kuten vanha sanonta kuuluu: ”parempi myöhään kuin ei milloinkaan”. Kiire neuvotteluissa on luonnollisesti kova, koska sopimus on katkolla tämän kuun lopussa. Sen voi joka tapauksessa todeta, että neuvotteluja käydään todella vakavalla otteella. Lopputulemaa en luonnollisestä lähde tässä yhteydessä veikkaamaan.

Muutenkin yhteiskunnallisella puolella kierrokset ovat nousemassa. Nostan yhtenä esimerkkinä esiin taannoin julkisuuteen tuleen uutisen siitä, miten Etelärannassa halutaan saada maahan porvarihallitus. Mitään muuta ei takana ole EK:n masinoimassa uudessa Pro Markkinatalous -yhdistyksessä. Työnantajapuolella on koko ajan näkynyt vastenmielisyys niin Antti Rinteen kuin Sanna Marinin hallituksia kohtaan. Emme luonnollisestikaan jää sivusta katsomaan EK:n toimintaa missään tulevissa vaaleissa, vaan olemme osaltamme mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa ja toiminnassa.

Hyvä kokousväki!

SAK:n edustajisto kokoontui tässä samassa salissa tasan viikko sitten. Muutamissa puheenvuoroissa annettiin palautetta Teollisuusliiton toimista TES-maailmassa. Meitä syytettiin TES-shoppailusta, josta esimerkkinä käytettiin jakelualan työehtosopimusta. Näistä puheenvuorosta kaikui se, ettei asiaa ja taustoja tunneta. Haluankin jälleen kerran kertoa, että me emme ole TES-shoppailleet. Tuon alan TES on tullut meille liittojen yhdistymisen kautta ja mainittu sopimus ollut olemassa kymmeniä vuosia ja sen historia ajassa, jolloin lehtitaloilla oli omia jakajia ja heillä oma sopimus.

Mitä sitten on TES-shoppailu? Otan esimerkin kahdesta tilanteesta:

Konditoriotyöntekijät: PAM teki kilpailevan sopimuksen SEL:n sopimuksen rinnalle saadakseen tavaratalojen sisällä olevat leipomot PAM:n sopimusten piiriin. Kyseinen TES oli tasoltaan noin 20 prosenttia heikompi kuin SEL:n solmima sopimus.

Muuttomiehet: AKT:lla oli sopimus, jonka piirissä olivat myös muuttofirmat. PAM teki rinnakkaisen ja halvemman TES:n samoihin töihin. Sopimus tehtiin muuttofirma Niemelle, joka sittemmin ei ay-liikettä hyväksynyt.

Tässä siis pari konkreettista esimerkkiä tes-shoppailusta. Sinänsä olen sitä mieltä, että ay-liikkeen sisällä ei keskinäiseen kyräilyyn ja sopimuksilla kikkailuun olisi varaa.

Hyvät kuulijat!

Tässä yhteydessä haluan tuoda esille koulutukseen liittyviä asioita ja liittomme koulutusyksikön sekä Murikan terveisiä. Kuten tunnettua on, meillä on todella kattava koulutus- ja kurssitarjonta. On erittäin tärkeää, että aktiivimme ja jäsenemme löytävät tarjonnan ja käyttävät tätä laadukasta palvelupalettia hyödyksi. Tuon esille muutamia esimerkkejä tarjonnasta. Suositut Toiminnan pulssit ovat ammattiosastojen kehittämisviikonloppuja Murikassa.

Osallistuminen näihin on tärkeää ja hyvin kannustettavaa. Kysymyksessä kursseilla on osastojen konkreettinen kehittäminen ja verkostoituminen. Näistä ei myöskään tule kustannuksia osastoille.

Myös valtakunnallisia koulutuksia järjestetään. Kyseessä on samansisältöiset koulutukset kaikille alueille. Viikonloppukurssit ovat saaneet erittäin positiivista palautetta. Ne vastaavat jäsenten toiveeseen, että koulutusta tarjotaan lähellä jäseniä.

Kannustankin ammattiosastoja järjestämään koulutusta. Osastoille tulee liitosta taloudellinen tuki ja kouluttaja. Koulutusaiheet ovat vapaavalintaisia ja luonnollisesti koulutusyksiköstä saa opastusta.

Ylipäätänsä Murikan kurssitarjonta on laajaa. Näitä ovat muun muassa työnantajan tukemat kurssit luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille. Muistutan myös siitä, että opintovapaalaki takaa kaikille jäsenille osallistumisoikeuden kursseille työaikana. Koulutus on maksuton jäsenetu, jota todella kannattaa hyödyntää. Toivonkin, että osaltanne paitsi osallistutte kursseille ja koulutuksiin, myös markkinoitte näitä ammattioastoissa ja työpaikoillanne.

Arvoisat kuulijat!

Näillä muutamilla ajatuksilla haluan toivottaa hyvää ja keskustelevaa kokousta. Samalla toivotan mukavaa loppuvuotta. Pysytään terveinä!”

*****

Go to Top