Turja Lehtonen: Teknologiateollisuus lähti Metsäteollisuuden tielle

2022-09-13T12:48:51+03:0025.03.2021|Ajankohtaista|

TIEDOTE 25.3.2021
JULKAISUVAPAA HETI

Teknologiateollisuuden tänään tiedottama jakaantuminen kahteen yhdistykseen on pyrkimys romuttaa yleissitova työehtosopimusjärjestelmä, sanoo Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja ja Teollisuuden Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen.

– Käytännössä toimi on samantyyppinen kuin Metsäteollisuus ry:n aikaisemmin tekemä työehtotoiminnasta irtaantuminen, vaikka tämä ehkä julkisuudessa näyttää pehmeämmältä toimelta. Minusta tämä on selvä pyrkimys romuttaa yleissitova työehtosopimusjärjestelmä, Lehtonen sanoo.

Teknologiateollisuus ry tiedotti tänään jakaantuvansa kahteen yhdistykseen. Nykymuotoinen Teknologiateollisuus ry ei enää aio tehdä työehtosopimuksia, vaan valtakunnallisia työehtosopimuksia solmii jatkossa Teknologiateollisuuden työnantajat ry. Teknologiateollisuuden jäsenyritykset voivat valita, haluavatko olla uudessa yhdistyksessä mukana, vai tekevätkö sopimuksensa itse.

Lehtonen uskoo tämän olevan välivaihe, jolla halutaan välttää välitön konflikti ay-liikkeen kanssa. Varsinainen tavoite on kuitenkin nykymuotoisen sopimusyhteiskunnan ajaminen alas.

– Työnantajapuolen toimet ja niiden ajoitus eivät ole sattumaa. Taustalla on myös hyökkäys nykyistä istuvaa hallitusta vastaan. Näin työnantajaleiri haluaa toimillaan tukea maan poliittista oikeistoa, Lehtonen sanoo.

– Olen erittäin surullinen, että työnantajat ovat ajautuneet tällä tielle – pois sopimisesta, vakaudesta ja työmarkkinarauhasta. Mielestäni on selvää, että työrauha on uhattuna, varsinkin tulevana syksynä, jolloin ei enää ole myöskään työrauhavelvoitetta, hän muistuttaa.

Lehtosen mukaan juuri nyt saattaa työnantajille näyttää hyvältä hylätä nykyisen kaltainen työehtosopimustoiminta. Pidemmällä aikavälillä tämä tulee kuitenkin olemaan huono päätös, joka tulee koko yhteiskunnalle kalliiksi, hän näkee.

– Ammattiyhdistysliikkeen tulee käydä laaja ja syvällinen keskustelu, miten tähän palkansaajajärjestöinä suhtaudumme. Selvää on, että suunta, joka Etelärannassa on valittu, ei pysähdy, vaan jatkuu ja kiihtyy. Nyt tarvitaan työntekijöiden joukkovoimaa ja yhteistyötä enemmän kuin aikoihin, niin työpaikkatasolla kuin liittojen kesken, Lehtonen sanoo.

Lisätietoja: Turja Lehtonen, p. 0400 535 616

Go to Top