Turja Lehtonen syysvaltuustossa: Suomi on kilpailukykyinen kriisioloissakin

2022-09-13T12:48:52+03:0024.11.2020|Ajankohtaista|

Teollisuusliiton valtuuston syyskokous on tänään käynnissä etäkokouksena. Liiton 1. varapuheenjohtaja ja Teollisuuden Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen totesi tilannekatsauspuheenvuorossaan, että työnantajaleiri käy tällä hetkellä todella kovilla kierroksilla.

”Maamme kilpailukyvystä käydään erikoista keskustelua, jossa väitetään, ettemme ole kilpailukykyisiä eikä tänne kannata investoida. Julkisuudessa on myös annettu kuvaa siitä, että kilpailijamaissa olisi huomattavasti joustavammat sopimukset kuin meillä”, Lehtonen sanoi.

Lue Turja Lehtosen koko puhe:


Arvoisat valtuuston jäsenet ja kokouksen osanottajat,

Joudumme pitämään tämän kokouksen poikkeusoloissa ja poikkeuskeinoin. Elämme edelleen koronan värittämää aikaa. Kulunut syksykin on ollut monessa mielessä erikoinen. Työmarkkinoillakin on tapahtunut monenlaista. Ehkä suurimman uutisen aiheutti Metsäteollisuus ry:n ilmoitus lopettaa työmarkkinaneuvottelutoimintansa.

Eilen saimme puolestaan kuulla, Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei edelleenkään osaa päättää haluaako se olla mukana kehittämässä työmarkkinoita ja työelämän vuoropuhelua. Tällä viittaan sen ilmoitukseen jäädä pois palkkojen avoimuutta edistävästä työryhmästä. Tällä kertaa mielenilmauksen maalina on maamme hallitus. Ei tällaista toimintaa ainakaan vastuullisena voi pitää.

Hyvät toverit!

Työnantajaleiri käy todella kovilla kierroksilla tällä hetkellä. Vaikuttimia tähän voi vai arvella. Yksi asia monien joukossa, josta käydään keskustelua, on kilpailukykymme. On erikoista väittää, että emme maana olisi kilpailukyinen ja siitä syystä tänne ei kannattaisi investoida. Julkisuudessa on myös annettu kuvaa siitä, että kilpailijamaissa olisi huomattavasti joustavammat sopimukset kuin meillä. Samoin tässä keskustelussa unohdetaan täysin esimerkiksi meidän lomautusjärjestelmämme. Olen vakuuttunut, että tälläkin järjestelmällä on vaikutusta pärjäämiseemme. Itse asiassa näyttää vahvasti siltä, että kriisioloissakin Suomi menestyy kilpailukyvyssä joustavien työmarkkinapelisääntöjemme vuoksi.

Toinen asia, jota jaksetaan rummuttaa julkisuudessa, on paikallinen sopiminen ja sen lisääminen. Minusta on suorastaan väärän informaation jakamista ja mautonta toimintaa jatkuvasti valittaa siitä, kuinka joustamattomat työmarkkinat Suomessa ovat. Valitettavasti tämä jatkuva vyörytys vain jatkuu. Olen lukusia kertoja kysynyt, että mitkä ovat juuri ne kohdat, joissa pitäisi enemmän tai paremmin sopia paikallisesti? Vastaukset ovat hyvin epämääräisiä. Kuten jokainen tämänkin kokouksen osanottaja tietää, meidän sopimuksissa on todella paljon elementtejä, jotka mahdollistavat toisin sopimisen, jos taitoa ja tahtoa löytyy. Aito paikallinen sopiminen hyödyttää kaikkia osapuolia, yksipuolinen sanelu ei sitä tee.

Arvoisa kokousväki,

Miksi nostin tässä puheenvuorossani esille näitä muutamia teemoja, joita jaksetaan pitää jatkuvasti esillä keskustelussa? Siksi, että minua harmittaa jatkuva väärän tiedon levittäminen ilmeisesti puhtaasti ideologisista syistä. Toinen syy on, että myös meidän pitää nostaa asioita esille, haastaa väärää informaatiota levittäviä, mutta myös tehdä kokonaan uusia avauksia yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Mitä maamme hallitukseen tulee, se on suuntaamassa katsettansa rohkeasti kriisistä tulevaisuuteen. Samoin sen toimet auttavat vientiteollisuutta ja sitä kautta palkansaajia. Näillä ajatuksilla haluan toivottaa antoisaa ja keskustelevaa kokouspäivää kaikille.

Go to Top