Tuli tämäkin päivä sitten nähtyä

2022-09-11T15:19:56+03:0025.03.2021|Ajankohtaista|

Tuli sitten nähtyä tämäkin aika kun ensin Mekaaninen metsäteollisuus ja nyt vanavedessä samaa tietä lähti kulkemaan Teknologiateollisuus ry. Lähtivät tielle purkamaan yli vuosisadan aikana luottamukselle rakennettua sopimusyhteiskuntaa.

Yhdessä sopien on luotu työtä, on luotu tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, on luotu eläkejärjestelmä, on luotu yhdessä sopien työehtosopimusjärjestelmä, on kehitetty Suomi hyvinvointiyhteiskunnaksi ja on luotu yhteistä hyvinvointia.

Nyt on mennyt työnantajilla ahneus edelle. Mekaaninen metsäteollisuus ja Teknologiateollisuus haluaa lisätä paikallista sopimista ja työpaikoille tehtäviä erillisiä työehtosopimuksia. Olen itse tottunut siihen että monien kauniiden sanojen taakse voi todellisuudessa olla ruma totuus. Työnantajat haluavat näin siis lisätä direktio-oikeuttaan suoraan määrätä työehdot.

Jos ja kun tällainen työpaikoissa sovittavia asioita tulee, muodostuu samalla todella epäoikeudenmukaiset työmarkkinat missä kilpaillaan työehdoilla jos edes niitä on kunnollisia.

Kun työnantajat lähtivät kävelemään ulos yhteisestä sopimus järjestelmästä ja ryhtyivät romuttamaan yleisitovia työehtosopimuksia ja luottamusmiesjärjestelmää, korostuu nyt entisestään liittojen kouluttamien luottamusmiesten tarpeellisuus ja yleissitovien työehtosopimusten tarpeellisuus myös.

Nyt myös korostuu ammattiyhdistysliikkeen järjestäytymisasteen tärkeys.

 Tällaisella järjestelmällä mitä nyt ollaan luomassa taatusti tullaan riitelemään työpaikoilla, työntekijöitä tullaan taatusti irtisanomaan ilman hyväksyttävää syytä, halutaan tuoda lisää halpaa ulkomaista työvoimaa Suomeen ja ketään ei tällaisessa työpaikassa ole tasa-arvoinen toisen työntekijän kanssa.

Nyt jos koskaan on aika tukeutua järjestelmään mistä lukemattomat ovat saaneet apua ja tukea. Tulevaisuudessa korostuu avun tarve. Muistakaa että liitoissa on oikeusturva ja muistakaa että liitoissa on ammattitaitoista henkilökuntaa neuvomassa ja auttamassa juuri sinuakin työelämän eri kysymyksissä. Nyt jos koskaan on aika punnita sitä asiaa pystytkö neuvottelemaan itse työehtosopimuksessa olevat asiat itsellesi, vai haluatko että sinua tukemassa ja auttamassa on koulutettu henkilökunta ammattiyhdistysliikkeestä.

Jos et jo kuulu niin liity oman alasi ammattiliittoon.

Nyt on aika!

Varsinais-Suomen Vaikuttajien Pj

Matti Rajala

Go to Top