• Tiia-Mari Härkänen

Tiia-Mari Härkänen: ”Nuoret mukaan liittoon”

2023-03-05T09:28:00+02:0003.03.2023|Ajankohtaista|
Liittokokousvaaliehdokas ja Metsä Woodin Punkaharjun tehtaiden pitkäaikainen luottamusmies Tiia-Mari Härkänen korostaa työntekijöiden tasa-arvoista kohtelua ja työssäjaksamisen edistämistä. Hän haluaisi lisätoimia nuorten työntekijöiden sitouttamiseksi ammattiliittoon.

Tiia-Mari Härkänen

  • Metsä Wood Punkaharjun tehtaat Metsäliitto Osuuskunta
  • Punkaharjun Puutyöntekijät ao. 744
  • Vaalipiiri 16 / Mekaaninen metsäteollisuus, Bioteollisuus

Tiia-Mari Härkäsellä on pitkä kokemus työntekijöiden edunvalvonnasta. Hän on toiminut työpaikallaan Metsä Woodin Punkaharjun tehtailla vuoroluottamusmiehenä 12 vuotta sekä vaikuttanut yt-toimikunnissa ja työsuojelutoimikunnassa.

Työuraa latojana kolmella eri tuotantolinjalla on kertynyt vuodesta 2006 alkaen. Tällä hetkellä Härkänen työskentelee kertopuuta valmistavalla tehtaalla. Havupuuviiluista liimattavaa lujaa ja jäykkää kertopuuta käytetään muun muassa kantavissa rakenteissa. Toisessa alueen tehtaassa valmistetaan koivuvaneria. Tehtaat työllistävät kaikkiaan noin 500 henkeä.

Tällä hetkellä Härkänen pitää taukoa luottamusmiehen pestistään, koska on hakemassa vuorotteluvapaalle.

– Saatan kyllä palata siihen pienen irtioton jälkeen. Olen mielelläni mukana vaikuttamassa asioihin, Härkänen pohtii.

Heikoimpien puolella

Härkänen on ehdolla Teollisuusliiton liittokokousvaaleissa Teollisuuden Vaikuttajien listalla. Puoluepoliittisesti sitoutumaton Härkänen koki ryhmän tavoitteet itselleen läheisiksi.

– Ajetaan heikoimpien asiaa, hän tiivistää.

Tärkeää Härkäselle on työntekijöiden tasa-arvoinen kohtelu. Esimerkiksi vuokratyö ja nollatuntisopimukset voivat eriarvoistaa työntekijöitä.

– Yhtä työtä tekemällä pitäisi saada riittävä toimeentulo, Härkänen korostaa.

Härkäsen omalla työpaikalla tehdään pääasiassa kolmivuorotyötä eikä osa-aikaisia työntekijöitä ole. Tasa-arvoisessa kohtelussa on Härkäsen mukaan silti haasteita esimerkiksi lomien ajoittamisessa.

– Lomien jakamisesta taistellaan. Harva haluaa pitää kesälomansa touko- tai syyskuussa.

Tiia-Mari Härkänen

Moni nuori työntekijä ymmärtää ammattiliiton merkityksen, kun kohdalle osuvat ensimmäiset lomautukset tai joudutaan taistelemaan työehdoista, tuumii Tiia-Mari Härkänen.

Painetta yleissitovuuden puolesta

Härkäsen alalla, mekaanisessa metsäteollisuudessa, työnantajapuoli on irtisanonut yleissitovan työehtosopimuksen ja työehdot neuvotellaan työnantajakohtaisesti. Härkänen pelkää tämän johtavan työehtojen vaivihkaiseen murentamiseen. Työnantaja pyrkii esimerkiksi työpaikkakohtaisesti pienentämään sovittuja lyhennetyn työajan korvauksia jatkuvassa kolmivuorotyössä.

– Kun yleissitovuus on kerran irtisanottu, miten sen saa takaisin? Se vaatisi kovaa painetta muualtakin kuin työpaikoilta, Härkänen pohtii.

Työelämän avainasioina Härkänen mainitsee turvallisuuden ja työssäjaksamisen.

– Niihin on panostettava. Jos ei jaksa ja tulee poissaoloja, palkkakin voi jäädä niin heikoksi, ettei tule toimeen.

Myös ympäristö- ja ilmastoasioihin Härkänen on mielellään vaikuttamassa.

– Pitää saada pidettyä työt Suomessa ja tehdä ne ympäristöä kunnioittaen.

Tiia-Mari Härkänen

”Hoidan niitä tehtäviä mihin ryhdyn, vaikka välillä tulisi huonoakin palautetta. Asioita pitää viedä eteenpäin, eivät ne muuten parane”, Tiia-Mari Härkänen sanoo.

Liiton merkityksestä muistutettava

Härkänen toivoo, että Teollisuusliitto näkyisi työpaikoilla entistä enemmän.

– Voitaisiin enemmän tiedottaa koulutuksista ja muista eduista, joita jäsenmaksuilla saamme.

Härkäsen mukaan monet nuoret työntekijät liittyvät aluksi liittoon, mutta eroavat pian, kun eivät koe hyötyvänsä jäsenyydestä.

– Se harmittaa. He eivät ole nähneet niitä puolia työssä, mitä esimerkiksi itse olen 17 vuoden aikana nähnyt. Kun tulee ensimmäiset lomautukset tai ruvetaan taistelemaan työehdoista, tilanne on heille uusi.

”Yhtä työtä tekemällä pitäisi saada riittävä toimeentulo.”

Härkäsen mielestä työntekijöitä tulisi muistuttaa liiton jäsenyyden merkityksestä jatkuvasti, ei vain esimerkiksi työtaisteluihin valmistauduttaessa.

Itseään Härkänen luonnehtii sinnikkääksi yhteisten asioiden ajajaksi.

– Hoidan niitä tehtäviä mihin ryhdyn, vaikka välillä tulisi huonoakin palautetta. Asioita pitää viedä eteenpäin, eivät ne muuten parane.

Teksti: Elias Krohn
Kuvat: Markku Tissarinen

Go to Top