Marika Ilolan SAK:n edustajiston kokouksessa pitämä puheenvuoro

2022-09-11T15:19:55+03:0020.05.2021|Ajankohtaista|

Edellissyksynä Metsäteollisuus ilmoitti, ettei se aio vastaisuudessa tehdä yleissitovia työehtosopimuksia. Teknologiateollisuus jatkoi samalla linjalla tänä keväänä, tosin heidän aikomuksensa oli koristeltu kauniin sanoin, ettei mikään muka muuttuisi nykyisestä.

Kaikki meistä tietävät, kuinka suuri vaikutus alan yleissitovalla TES:lla on meille duunareille. Meidän palkkamme eivät ole niin suuria, että niistä voisi noin vain nipistää tuhansia euroja vuodessa pois. Meillä ei ole varaa sairastaa ns. omaan piikkiimme, haluamme sairasajalta myös korvausta.

Lomarahat ovat mukava lisä monille jo muutenkin tiukkaan taloustilanteeseen. Puhumattakaan muista asioista, jotka tippuisivat pois yleissitovien työehtosopimusten päätyttyä. Mahdolliset työpaikkakohtaiset sopimukset tai konsernikohtaiset sopimukset eivät välttämättä takaa kaikkea.

Nyt on jo kuultu, miten työnantajat ovat kyllä valmiita sopimaan asioista, mutta mitään kirjauksia asioista ei kuitenkaan suostuta tekemään. Sehän nyt on ihan yhtä tyhjän kanssa. Nyt on SAK:n otettava tukevampi ote asiasta. Voimme olla varmoja, että jos nyt työnantajien pyrkimykset menevät läpi, tilanne levittäytyy myös muillekin aloille.

Meitä ei ole ennenkään nujerrettu, nyt täytyy näyttää mistä ammattiyhdistysliike on tehty. Olemme ottaneet iskuja vastaan aivan liikaa ja ottaneet vastuuta useista asioista. Nyt ei riitä tilanteen kaunistelu ja odottelu tai meidät yllätetään housut nilkoista. Näytetään, että tätä sotaa työnantajat eivät voi voittaa.

Marika Ilola SAK:n edustajisto 20.5.2021

Go to Top