”Kilpailukykyä!”

2022-09-11T15:08:08+03:0002.11.2020|Ajankohtaista|

Tämän päivän työnantaja patruunat eivät häpeile yhtään, he puhuvat naama peruslukemilla teollisuuden kilpailukyvystä. Kevät toisensa perään jaetaan enemmän ja enemmän osinkoja.
Mutta mikään ei riitä, juuri vasta saatiin maahan väännettyä työehtosopimukset olisi voinut luulla että maassa rauha ja kaikilla halu keskittyä koronan ja sen tuomien ongelmien taltuttamiseen.
Mutta ei, Metsäteollisuuden patruunoita jäi kaivelemaan kun palkansaajat eivät enää nöyrtyneet ”kikyttelemään”. Siellä on sikari iltamissa mietitty. Sitten on lamppu syttynyt. Ei sovita enää ollenkaan, Luulen että työnantaja puoli on asian ajatellut niin että otetaan punakynä käteen ja sutataan siitä tes:istä pois kaikki ikävä joka heikentää sitä kuuluisaa kilpailukykyä, esim. pekkaset, lomarahat, erillaiset lisät ja varmuuden vuoksi palkkasarakkeestakin vaikka euro tai pari pois. sitten tarjotaan sopimusta joka yrityksessä pääluottamusmiehelle tai työntekijöille, että tässä sitä on nyt tarjolla aitoa paikallista sopimista. Jos se näin menisi niin on kyllä väliä että työpaikolla on osaava ja hyvin työntekijöiden edunvalvontaan sitoutunut pääluottamusmies.
Alkaa se kilpailukyky paranemaan ja osinkojakin voi taas maksaa pikkusen enemmän. Ei taida kuitenkaan onnistua sen verran hyvin on työntekijät kuitenkin järjestäytyneet ammattiliitoihin että vaikka metsäteollisuus ei neuvottele edustamilleen yrityksille enää työehtosopimusta niin eiköhän paperiliitto ja teollisuusliitto neuvottele sopimukset työntekijöille myös tulevaisuudessa. En kyllä ole ollenkaan varma että onko jokaisella tehtaalla/yrityksellä halua tai kykyä neuvotella työpaikan sopimus itse.
Metsäteollisuus tiedotti että tästä lähin työajoista ja palkoista neuvotellaan yrityksen sisällä, siellä missä se yritys tunnetaan, kuulostaa kauniilta. Minäkin olen vuosia neuvotellut paikallisesti, ja kyllä se nihkeätä on aina ollut, vuodesta toiseen on kilpailykyky ongelmia ollut ja on ollut melkeinpä mahdottumuus palkkoja korottaa.
Kyllä meillä on mahdollista sopia ihan paikallisesti melkeinpä mistä vaan ja sopimista kyllä kaikilla työpaikoilla harrastetaan, mutta ei se ole mitään sopista että työnantaja ilmoittaa miten ”sovitaan”.
Mielestäni jos paikallisessa sopimisessa saavutetaan aito vin vin tilanne että molemmat osapuolet niin työnantaja kuin työntekijätkin hyötyvät sopimisesta niin sopimus on ok. Ei niin että työnantaja vain voittaa.
UPM Kaipolan paperitehtaalla oli kuulemma kilpailukykyongelmia, uskooko joku että työntekijöiden palkat olivat se syy väitettyyn kilpailukyky ongelmaan? Minä en, syy oli korona kriisi ja paperin kysynnän vähentyminen maailmanlaajuisesti. Sitäpaitsi Kaipolakin taisi kuitenkin tehdä plussaa UPM:n tulokseen joka oli 203milj. euroa, mutta kun mikään ei riitä! Joskus aikoinaan kilpailukykyä pyrittiin parantamaan investoimalla koneisiin ja laitteisiin, kehittelemällä uusia inovaatioita, ja tuotteita joille on maailmalla kysyntää nykyisin ollaan heti tulossa työntekijäin taskulle.
Metsäteollisuus oli jo menneellä sopimuskierroksella varsin haluton sopimaan säällisiä korotuksia työntekijöille, varmasti nyt jokainen huomaa että kovin kova halu on työnantajalla polkea palkkoja ja työehtosopimuksia.


Tommi Sauvolainen
Luottamusmies Ao.81

Lapin Vaikuttajat

Go to Top