• Jesse Järveläinen

Jesse Järveläinen: ”Hommat hoitoon”

2023-03-08T22:52:22+02:0003.03.2023|Ajankohtaista|
Mitä enemmän jäseniä liitossa on, sen paremmat eväät se antaa edunvalvonnalle, sanoo liittokokousvaaliehdokas ja pääluottamusmies Jesse Järveläinen.

Jesse Järveläinen

  • Pääluottamusmies
  • Molok Oy
  • Pirkanmaan Lasi- ja muovi- työntekijäin ao. 520
  • Vaalipiiri 19 / Muovituoteteollisuus ja kemian tuoteteollisuus, Veneenrakennusteollisuus, Harja- ja sivellinala

Kun Jesse Järveläinen pääsi vakituisiin töihin Molokin tehtaalle Nokialle, valittiin hänet saman tien työpaikan pääluottamusmieheksi. Työntekijät olivat saaneet kuulla, millainen ay-aktiivi oli tullut tehtaalle:

– Olin edellisessä elintarviketeollisuuden työpaikassa toiminut 12 vuotta pääluottamusmiehenä. Olin myös kuulunut Suomen Elintarviketyöläisten Liiton hallitukseen.

– Kai kaverit ajattelivat, että jos on noin innokas ay-aktiivi, niin siitä kannattaa tehdä pääluottamusmies, Järveläinen kertaa valintansa taustoja.

Työmaan vaihdon jälkeen vaihtui myös ammattiliitto ja nyt Järveläinen on Teollisuusliiton aktiivi. Hän on asettunut ehdokkaaksi liittokokousvaaleissa Teollisuuden Vaikuttajien listoilla.

Kahden päivän työnseisaus

Tammikuun lopulla Jesse Järveläinen oli järjestämässä Molokin väen kaksipäiväistä työnseisausta. Syynä ulosmarssiin oli tehtaan sisälogistiikan siirto toiseen yhtiöön, Transval Warehousing Oy:hyn.

– Siirto tapahtui omituisen salaisessa ilmapiirissä ja se koski myös kahta luottamushenkilöä, joista toinen olin minä. Äkkiä tulee mieleen, että näin haluttiin vaikeuttaa Molokin edunvalvontaa.

Järveläinen on joutunut muutenkin olemaan napit vastakkain työnantajapuolen kanssa viime aikoina.

– Elokuussa meillä sattui ikävä työtapaturma kun yksi työntekijä jäi trukin alle. Hän on vielä nytkin sairaslomalla, Järveläinen kertoi helmikuun alkupuolella.

– Työnantajan olisi pitänyt ilmoittaa työtapaturmasta AVI:lle, mutta näin ei tapahtunut. Vasta kun ryhdyin painostamaan työnantajaa ja uhkasin tehdä ilmoituksen itse, työnantaja ilmoitti asiasta viranomaisille.

– Ilmoitusta seurasi AVI:n työmaatarkastus, jossa löydettiin paljon puutteita työturvallisuudessa. Poliisi on käynnistänyt trukkionnettomuudesta esitutkinnan.

Jesse Järveläinen

”Järjestäytymisaste oli 55 prosenttia kun aloitin luottamusmiehenä kaksi vuotta sitten. Nyt se on yhtä työntekijää vaille 100 prosenttia”, Jesse Järveläinen kertoo.

Liity liittoon!

Jesse Järveläinen on ay-mies kiireestä kantapäähän. Hänen mielestään kaikkien työntekijöiden pitäisi liittyä ammattiliittoon, jotta edunvalvontaan saataisiin potkua.

Järveläinen myös elää niin kuin opettaa: Kun hän meni edelliseen työpaikkaansa, nousi sen järjestäytymisaste muutamassa vuodessa 70 prosentista 100 prosenttiin.

– Molokissa järjestäytymisaste oli 55 prosenttia kun aloitin luottamusmiehenä kaksi vuotta sitten. Nyt se on yhtä työntekijää vaille 100 prosenttia.

– Se yksi työntekijä on englanninkielinen ja minä en osaa englantia niin sujuvasti, että pystyisin selittämään hänelle liittoon kuulumisen tärkeyttä. Mutta pian kaveri jää eläkkeelle ja silloin Molokilla päästään sataan prosenttiin…

”Jos haluaa muutosta parempaan, kannattaa antaa ääni Vaikuttajien ehdokkaalle.”

Järveläisen vaalilause hänen pyrkiessään Teollisuusliiton liittokokousedustajaksi on ”hommat hoitoon”. Sillä hän sanoo tarkoittavansa uudenlaista potkua edunvalvontaan.

– Mielestäni valtakunnallisesti velvoittavia, yleissitovia työehtosopimuksia tarvitaan. Varsinkin pienissä yrityksissä työntekijöiden on vaikea puolustaa etujaan paikallisesti, ellei ole yleissitovia sopimuksia antamassa selkänojaa.

Järveläinen on Teollisuuden Vaikuttajien ehdokkaana, koska hän pitää sen tiukkaa edunvalvontalinjaa parempana.

– Jos jäsenistö haluaa muutosta parempaan, niin ääni kannattaa antaa Vaikuttajien ehdokkaalle.

Jesse Järveläinen

Jesse Järveläisellä on aiempi pitkä kokemus ay-aktiivina elintarviketyöläisten liitto SEL:istä. Nykyään hän on teollisuusliittolainen ja ehdolla liittokokoukseen Teollisuuden Vaikuttajien listoilla.

Teksti: Esa Tuominen
Kuvat: Jyrki Luukkonen

 

Go to Top