Järjestäytykää!

2022-09-11T15:19:58+03:0015.10.2020|Ajankohtaista|

Tervehdys ihmiset.

Olen tässä miettinyt mikä ihmisissä on sellaista, että eivät kaikki liity liittoihin jäseniksi. Kirjoitanpa tässä nyt muutamia syitä mitkä luulen olevani tosia.

Ensimmäinen ja suurin syy on se, ettei kukaan ole kysynyt. Totta, tähän väitteeseen olen törmännyt monta kertaa. Ihmisiä täytyy uskaltaa kysyä ja tarjota heille vaihtoehtoa ja turvaa. Heille myös täytyy osata selittää, mikä merkitys on yhteisellä ammattiyhdistysliikkeellä ja mitä tarkoittaa järjestäytyminen. Mitä sillä saa ja mihin kaikkeen se vaikuttaa. (Työehtosopimus, työrauha, joukkovoima vaikuttaa pelisääntöihin ym. ym.)

Toinen syy minkä ajattelin myös pitävän paikkaansa on se, kun ammattiyhdistysliikettä vastaan käydään totaalista propagandasotaa sellaisilta tahoilta, jotka haluavat heikentää juuri noita edellisessä lauseessa olevia asioita, järjestäytymistä ja varsinkin joukkovoimaa. Hmm, mitenköhän kävisi, jos ei olisikaan yleissitovia työehtosopimuksia ja kaikista asioista väännettäisiin työpaikoilla, jokainen ihminen erikseen pomon kanssa?

Kolmas syy on se, että ihmiset liittyvät tuohon yksityiseen työttömyyskassaan jonkin muun syyn takia. Suurin syy on se, että halutaan turvata työttömyyden tai lomautuksen varalta ansiota ja että olisi oikeus ansiosidonnaiseen päivärahaan. Jotkut ihmiset myös luulevat saavansa isommankin turvan ja jotkut ovat jopa luulleet että ytk on sama kuin liitto. No näin ei tietenkään ole, vaan ytk on ainoastaan työttömyyskassa. Lisämaksulla on mahdollista ostaa lisäpalvelua ainoastaan sen varalle jos tulee laiton irtisanominen ja siltikin käy henkilölle kalliiksi jos vaikka menisi oikeustaistelun häviämään.

Jos mennään ajassa taaksepäin aikaan, jolloin tätä yhteiskuntaa on muokattu ja paranneltu, niin uskokaa pois sitä on tehty niin, että työläiset ovat järjestäytyneet ja ajaneet yhdessä asioita ja parantaneet täten omaa ostovoimaansa. Tällaiset taistelijat ovat muokanneet myös poliittisesti tätä yhteiskuntaa ja oikeudenmukaisen, jokaiselle kuuluvan yhteiskunnan kautta ovat parantaneet kaikkien oloja. Ei isojen konsernien omistajat välitä siitä mitä tapahtuu jonkin paperitehtaan, metallipajan tai jonkin muun työpaikan työläisen työsuhteelle tai sadalle niistä. He välittävät ainoastaan saamastaan rahasta. Eivät he halua paikallisella sopimisella parantaa työläisten palkkoja tai etuja. He haluavat heikentää niitä, että saisivat lisää rahaa. Noniin ja taas aloitin pauhaamisen. Hyvät ihmiset, järjestäytykää ja liittykää oman alanne ammattiliittoihin. Ainoastaan te pystytte estämään tämän nykymenon, minne eri tahot meitä ovat viemässä. Eli pois järjestäytymisestä lupaamalla ytkn jäsenmaksuja ym. Samalla he veisivät perheiltänne monia euroja ja vapaa-aikaa pois lisäämällä työaikaa ja vähentämällä ansiota.

Myös jos jotkut sanovat, että ay-liikkeen pitäisi osata uusiutua. Olen aivan samaa mieltä, mutta muutoksen pystyy tekemään ne jäsenet, jotka siihen kuuluvat. Tulkaa mukaan vaikuttamaan.

Matti Rajala

Varsinais-suomen Teollisuuden Vaikuttajien puheenjohtaja

Go to Top