HYPPYPYPPY HOMPPUPOMPPU KOIKKALOIKKANEN

Katson mielelläni lasteni kanssa piirrettyjä. Viimeksi katsoimme Nalle Puhia. Tikrun hyppiessä edestakaisin huutaen hyppypyppy homppupomppu koikkaloikkanen, tulee väistämättä mieleeni Suomen nykyinen hallitus ja ennen kaikkea pääministeri Juha Sipilä. Samanlaista päämäärätöntä hyppelyä olemme saaneet todistaa jo pidemmän aikaa.

Mielipiteet ja päätökset muuttuvat EK:n ja suomen yrittäjien kuiskiessa tavoitteitaan Sipilän korvaan. Liekö pääministerillä huono kuulo vai ymmärrys kun on tehnyt päätöksiä miettimättä niiden seurauksia?

Nyt on tullut uutta tietoa muun muassa valmisteilla olevien pakkolakien toteutuksesta. Ammattiyhdistysliike vastustaa niitä vedoten lakeihin ja kansainvälisiin sopimuksiin, joihin myös Suomi on sitoutunut.

Mielestäni meidän ammattiyhdistysliikkeessä pitäisi keskittää voimavarat nimenomaan siihen että lait eivät tule voimaan lainkaan, eikä siihen että vetoamme sopimuksiin, perustuslakiin tai Eu-lakeihin. Turja Lehtonen kiteytti asian parhaiten. ”Mikäli pakkolait astuvat voimaan, menee vuosia ennen kuin Eu-elimet ehtivät käsittelemään valitukset ja tässä tapauksessa joudumme kärsimään niiden vaikutuksista pahimmillaan monta vuotta”. Tästä nimenomaan on kyse ja vain muutamassa kirjoituksessa on sivuttu asiaa. Mutta nyt tämä sama viesti pitää iskostaa myös meidän päättäjien mieleen.

Nykyinen hallitus tehnee, ellei ole jo, uuden suomen ennätyksen. Tosin ei niin mairittelevalla tavalla. Laskujeni mukaan hallitus on perunut jo kahdeksan päätöstään. En valita ainakaan osasta päätösten perumisesta, mutta se pistää miettimään, mikä on hallituksen osaamistaso?

Tämän päälle kuin kirsikkana kakun päällä, valtiovarainministeri Stubb veti hatustaan tarkoituksenmukaisesti hallintarekisteriä puoltavien lausuntojen määrän. Hän vakuutti, että pakkolakien perustuslaillinen oikeellisuus on varmistettu asiantuntijoilta, vaikkei kukaan tunnu tietävän keitä nämä ”asiantuntijatahot” olivat.

Näiden asioiden valossa on vaikea ymmärtää, miksi SDP jättäytyi vasemmistoliiton ja vihreiden tekemästä välikysymyksestä koskien Stubbia. Moni ihminen, puhumattakaan ammatti poliitikosta osaa antaa vilpittömältä kuulostavan anteeksipyynnön sitä tarkoittamatta, koska tähänhän SDP tyytyi. Mutta tässä pitäisi pitää mielessä se, ettei tämä ollut mikään yhden kerran freudilainen lipsahdus, vaan tietoinen yritys tuoda hallintarekisteri päätettäväksi vaikka sitä vastustavat mm. verottaja ja poliisi.

Huolestuttavaa nykyajassa tuntuu olevan äärimmäinen kiire. On kiire töissä, kiire kotiin, kiire kauppaan ja ties minne. Olemme todella siirtyneet 24/7 yhteiskuntaan, jossa kalenterimerkintöjen määrä ja kuinka paljon menoja sinulla on, määrittelee sinut ja miten olet onnistunut. Enää ei perheet ehdi istumaan alas ja keskustelemaan miten kunkin päivä on mennyt.

Joulu on kuitenkin monille se hetken rauhoittumisen aika. Oli se sitten uskonnollista tai ei. Istutaan perheen ja ystävien kesken hyvän ruoan tai juoman äärelle ja ensi vuonna taas otetaan uusia steppiaskelia.

Jukka-Pekka Hiltunen