Me kaikki olemme se ay-liike

Mielenosoitus2

Valtakunnan hallituksen ideologinen työelämän uudistaminen pomppii ylös ja alas kuin vanhan ajan markkinapallo. Tuo vanhan ajan markkinapallohan oli kirkkaan värisellä paperilla päällystetty ja sahanpurulla täytetty kuminauhan varassa pomputeltava lasten lelu. Kun sitä vanhan ajan markkinapalloa oli jonkun aikaa pomputeltu niin että se välillä tupsahteli seinään tai lattiaan, hajosi sen kaunis käärepaperi ja sahanpurut alkoivat valua pallon sisältä ulos. Myös hallituksen toiminta on kuin tuo markkinapallo. Ulkoisesti pyritään esittämään kansan kyykyttäminen tarpeelliseksi toimeksi valtakunnan pelastamiseksi. Kuitenkin toimista löytyy milloin laittomuuksia, milloin taas väärillä perusteilla perusteltuja vaatimuksia. Näitä hallituksen toimenpiteitä toisinaan tuodaan esille ja sitten taas vedetään takaisin kuten sitä markkinapalloa.

Ay-liike pyritään mediassa leimaamaan muutaman isopalkkaisen omaa asemaansa pönkittävän liittojohtajan liikkeeksi. Minulle ay-liikkeen idea valkeni aikoinaan kun minut oli valittu työsuojeluasiamieheksi Wärtsilän moottoritehtaan konepajalle ja kävin ensimmäisen ay-kurssini. Kurssilla meitä tituleerattiin ay-liikkeen aktiiveiksi koska olimme juuri valittuja työsuojeluasiamiehiä.  Itsestä tuo tuntui aluksi vähän liiottelulta. Nykyään arvotan tuon työsuojeluasiamiehen työn hyvin korkealle. Nuo asiamiehet kun tekevät erittäin tärkeää työväestön etujen valvontaa. Jotta nämä asiamiehet voivat työtään tehdä pelkäämättä oman työpaikkansa tai toimeentulonsa puolesta, pitää meidän muiden nousta puolustamaan näitä ay-liikkeen tukipilareita. Työsuojeluasiamiehiä on Suomessa monin verroin enemmän kuin ay-johtajia. Kuitenkin me tarvitaan myös niitä ay-johtajia ihan niin kuin tarvitaan työsuojeluasiamiehiä. Parjattu ay-liike myös ylläpitää ja edistää kaikkien palkansaajien työoloja sekä heidän toimeentuloaan. Ay-liike on myös aina pitänyt tärkeänä puolustaa työttömiä, eläkeläisiä, sairaita ja lapsia. EK puolestaan on halunnut irtautua kaikesta keskitetystä sopimisesta ay-liikkeen kanssa ja siirtyä liittokohtaisiin työehtosopimuksiin. Tällä tavalla yhteiskuntaa viedään siihen suuntaan, että ainoastaan työssäkäyvillä on jonkin näköinen turva olemassa.

Ensi keväänä käytävät Metallin liittokokousvaalit ovat tilaisuus, missä me kaikki voimme näyttää olevamme yhtä ay-liikettä. Ollaan aktiivisesti mukana liittokokousehdokashankinnassa ja sen jälkeen kevään liittokokousvaaleissa.

Antti Salonen

Aluetoimitsija