Seppo Gråsten: Porvareiden kilpailukykyloikka

Suomessa on menossa EK:n johdolla mahtava trollaaminen tiedotusvälineissä siitä kuinka meillä on työn tekeminen kallista. Tämä on kestänyt jo useamman vuoden. Julkisuudessa esitetään vääristettyjä tietoja. Isot pojat ovat sopineet kuka minäkin aamuna on trollivuorossa. Ratkaisuksi tarjotaan palkkojen alentamista, ilta ja yövuoro ja lomarahojen leikkauksia. On otettu  keinovalikoimaan ennenkuulumattomat pakkolait.Tällaiset leikkaukset koskisivat eniten pienipalkkaisiin sosiaali- terveys- hoiva ja julkisilla sekä palvelualoilla. Teollisuudessakin on paljon matalapalkkataulukko töitä.

Yhtä aikaa nostetaan vuokria, sähköstä ja liikenteessä, myös maksuja päivähoidossa ja terveydenhoidossa. Lääkkeiden omavastuuta nostetaan myös. Toinen mörkö on paikallinen sopiminen, minkä hallitus on keksinyt, mitä ajetaan ratkaisuna työpakkojen ongelmiin. Ideana on, että työpaikoilla sovitaan jokaisen työntekijän kanssa erikseen työehdoista ja  palkoista. Esimerkkejä on jo maalla missä isäntä hakee kuskia ajamaan metsäkonetta kolmessa vuorossa yhdeksän euroa tunti ilman lisiä! En usko, että näistä tavoista syntyy kilpailukykyä. Päinvastoin tuhotaan loputkin mahdollisuudet heikossa kunnossa olevien yritysten pärjäämiseen.

On paljon yrityksiä missä nyt jo johto ja sitä mukaa toiminta ei ole ajan tasalla. Suomessa  teknologiateollisuudessa on muutama kymmen isoa yritystä ja loput periaatteessa näiden alihankkijoita. Isot yritykset pärjäävät hyvin ja tekevät hyvää tulosta. Mutta nämä isot yritykset  kilpailuttavat alihankkijansa henkitoreisiin. Isot pörssiyritykset jakavat tänä vuonna ennennäkemättömät osingot omistajilleen mutta eivät halua osallistua mitenkään näihin talkoisiin. Julkisuudessa ei näitä hyviä tuloksia tuoda esiin mikä kuuluu valittuun propagandaan. Osastomme alueella olemme Metallin tutkimusosaston kanssa katsoneet yritysten tuloksia vuosittain ja ne ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa ja tuottavat omistajilleen hyvät voitot. On näkynyt selvästi, että yritys jossa tuote ja toimintatavat ei ole ajassa ei pärjää. Hallitus on ollut ahkerana ja toimii tämän vaalikauden aikana ripeästi. Hajottaa sosiaali- terveys ja koulutuksen ja jakaa valtion ja kuntien toiminnot kavereidensa yrityksille ideologisista syistä. Olen vahvasti sitä mieltä että  kilpailukykyloikka tehdään yrityksissä ottamalla koko henkilöstö mukaan kehittämään tuotteita ja toimintoja.

Yrityksessä missä itse toimin, henkilöstö on vahvasti mukana kehitystoimissa.  Rakensimme 2014 uuden tehtaan uudella teknologialla ja saimme aikaan oikean kilpailukykyloikan. Metallin sopimukset eivät ole este kehitykselle vaan päinvastoin. Ay liikkeen, Metalliliiton ja palkansaajien on oltava valmis puolustamaan huonompiosaisia jatkossakin.

SEPPO GRÅSTEN
AO 287 PJ

LIITTOKOKOUSVAALIEHDOKAS #101