Kari Purmonen: Kuinka käy jäsendemokratian?

Kuinka Metallin 22. liittokokouksessa tulevat päätökset ja linjaukset vaikuttavat tulevaisuuden edunvalvontaan? Olen miettinyt muutamia kysymyksiä. Ne ovat Isoja asioita mistä on puhuttu, niin pienillä kirjaimilla, että tavallinen rivijäsen ei niitä ole kuullut. Yksi on uusi keskusjärjestö. Uuden keskusjärjestön pitäisi aloittaa 1.1.2017 SAK ja STTK ilman Akavaa. Rajoitetaanko yhdistämällä metallin omaa päätäntävaltaa keskusjärjestöjen taholta, vaikkapa työtaistelutoimenpiteitä etujen valvonnassa? Mitkä arvot? Mii n arvoihin uusi keskusjärjestö sitoutuu. SAK:n edustajakokous pidetään kesäkuussa 2016. Riku Aalto on arvioinut, että siihen mennessä tulisi muodostaa käsitys, mitä yhteistyön syventäminen
voisi olla. Toinen asia on kaavailtu suurliitto. Tästä on huhujen mukaan aiesopimus kolmen liiton yhdistymiseksi. Liittojen fuusio tarkoittaa, että paperi, TEAM ja Metalli menisivät yhteen. Demaripuolella ollaan toiveikkaita liittojen yhdistymiseen. Mitä se tarkoittaa, tuleeko kokonaan uusi liitto vai liittyisivätkö paperi ja TEAM Metalliliittoon? Jos näin käy palvelisiko yhteinen työehtosopimus metallin jäseniä? Onko tässä TEAM fuusio uudessa kuoressa jota ajetaan hyvin läpinäkymättömästi ja salassa eteenpäin. Poliittinen hallinta ja intressi edellä. Metallin vasemmisto ryhmät kannattaa kassojen yhdistymistä. Tämä varmaan olisikin järkevää ja toisi toivottua turvaa ja tasapainoa nykyiseen markkinatalouden tuomaan työllisyyden epävarmuuteen. Eri sopimusalat toimisivat kyllä nykyiselläänkin hyvin jos liittojen johto haluaa niiden toimivan ja ajavan jäsenten etua. Tämän on osoittanut aina valmis AKT. Myös itsenäisten ammattiosastojen toimintoja ollaan säätämässä. Kuinka käy jäsendemokratian kun liitto määrittää kuinka ammattiosaston pitää toimia? Metallin 22 liittokokouksessa Tampereella tehdään varmasti merkittäviä päätöksiä metallin osalta moneen asiaan. Äänestäjät päättävät onko nämä demokratiaa vai sosiaalidemokratiaa.

 

KARI PURMONEN
PÄÄLUOTTAMUSMIES
KONE INDUSTRIAL OY
LIITTOKOKOUSVAALIEHDOKAS #82