Teollisuusliitto valmistautuu kovaa vauhtia sopimuskierrokseen. Liiton valtuusto on koolla Vantaalla 12.-13.8. Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja ja Teollisuuden Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen totesi tilannekatsauksessaan, että kierroksesta on tulossa paitsi hyvin erilainen kuin aiemmat, myös varsin haastava.
– Koskaan sopimuksen tekeminen ei ole ollut helppoa, mutta nyt on vaikeusastetta nostettu aivan uudelle asteelle työnantajien taholta. Haluan myönteisenä ilmiönä todeta, että työpaikoilla on tilanne ymmärretty laajasti ja työehtosopimusten merkitys on iskostunut palkansaajille kiitettävästi, Lehtonen sanoi.
Lue koko Turja Lehtosen tilannekatsauspuheenvuoro:
Arvoisat valtuuston puheenjohtajisto ja muut osallistujat!
Elämme edelleen hyvin kaksijakoisessa ja moniulotteisessa tilanteessa. Toisaalta Suomi, kuten muukin maailma on pyristelemässä eroon koronaviruksesta, mutta samalla tauti sitkeästi elää keskuudessamme.
Korona neljäs aalto deltavariantteineen on iskenyt voimalla myös meille. Julkisuudessa käydään kovaa keskustelua valtiovallan vastuusta asiassa ja kriisin hoitamisessa. Itse haluan nostaa korkealle myös kansalaisten oman vastuun omasta toiminnastaan taudin taittamisessa sekä vastuun lähimmäisistään. Koronarokotteen ottamista pidän kansalaisvelvollisuutena, samoin pidän koronapassia kannatettavana asiana.
Edelleen meiltä kaikilta vaaditaan jaksamista ja yhteen hiileen puhaltamista, jotta tulevaisuuteemme näyttäisi valoisammalta ja paluu arkeen – mitä se sitten tarkoittaakin, olisi nopeampi.
Vastaavasti samaan aikaan olemme saaneet kuulla hyvin myönteisiä arvioita siitä, miten taloutemme on selvinnyt koronakriisistä ja sen, että useiden asiantuntijoiden mukaan talouskasvu tulee varsin reipasta lähitulevaisuudessa saavuttaen tänä ja ensi vuonna noin kolmen prosentin kasvuvauhdin. Talouskasvuun vaikuttavat monet asiat, mutta yhtenä merkittävimmästä voidaan sanoa olevan työmarkkinoiden palautuminen kriisistä. Myös ripeä globaali talouskasvu osaltaan auttaa Suomen vientiä ja vauhdittaa hyviä näköaloja.
Talouskasvulla on luonnollisesti vaikutusta myös työehtosopimusneuvotteluihin ja niiden luonteeseen. Tässä yhteydessä haluan tuoda huoleni siitä, että ja moni työnantaja viestittää pulaa osaavasta työvoimasta. Erityisesti nuorilla näyttää olevan haasteita oppimisen kanssa heitä myös syrjäytyy yhä enemmän työelämästä ja viime kädessä yhteiskunnasta. Tähän on syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota. Jokainen syrjäytynyt nuori on liikaa.
Hyvät kuulijat!
Olemme kovaa vauhtia valmistautumassa sopimuskierrokseen. Ilman suurempia ennustajan lahjoja pystyy toteamaan, että kierroksesta on tulossa paitsi hyvin erilainen kuin tähänastiset, myös varsin haastava. Koskaan sopimuksen tekeminen ei ole ollut helppoa, mutta nyt on vaikeusastetta nostettu aivan uudelle asteelle työnantajien taholta. Haluan myönteisenä ilmiönä todeta, että työpaikoilla on tilanne ymmärretty laajasti ja työehtosopimusten merkitys on iskostunut palkansaajille kiitettävästi.
Uskon, että alkava syksy tulee monella alalla ja työpaikalla näyttämään jälleen kerran joukkovoiman merkityksen ja tarpeen. Metsäteollisuuden ilmoitus irtaantua työehtosopimustoiminnasta oli alkusoittoa ja perässä seurasi Teknologiateollisuus, joka ilmoitti ajavansa kaksilla rattailla. Vieläkään ei ole tarkkaa kuvaa siitä, kuinka suuri osa Teknologiateollisuuden jäsenyrityksistä aikoo siirtyä uuteen Teknologiateollisuuden työnantajaliittoon ja moniko haluaa yrityskohtaisia työehtosopimuksia.
Me liittona olemme luonnollisesti valmiita neuvotteluihin, nähtäväksi jää työnantajien todellinen halu ja tahtotila neuvotella ja solmia sopimuksia, puhumattakaan niiden sisällöstä.
Hyvät läsnäolijat!
Olen suuresti huolehtinut politiikan ja poliittisen ilmastomme nykytilanteesta. Tällä hetkellä yhteiskunnallinen keskustelu on monelta osin suorastaan ala-arvoista ja perustuu lähinnä toisten väheksymiseen ja mollaamiseen. Keskustelusta puuttuu usein niin analyysit kuin korjaus- tai parannusehdotukset. Politiikasta on tullut erittäin nopeavauhtista ja kärsimätöntä. Tämä ilmiö näkyy niin kuntatasolla kuin valtakunnan politiikassakin.
Politiikan rikkonaisuus näkyy hyvin ikävällä tavalla myös siinä, että kansalaisten kiinnostus yhteisiin asioihin on laskenut ja tämä näkyy luonnollisesti muun muassa alhaisena äänestysaktiivisuutena vaaleissa. Viime kuntavaalien suurin häviäjä olikin demokratia. En tässä yhteydessä edes halua veikata, mikä on tulevien maakuntavaalien äänestysaktiivisuus.
Toisten mielipiteiden kunnioittamisen ja muiden huomioonottamisen luulisi kuuluvan jo hyvään kasvatukseenkin, mutta näin ei valitettavasti ole. Tällä tavoin emme yhteistä Suomea saa eteenpäin, vaan jämähdämme entistä enemmän vastakkainasettelun ja juoksuhautojen maailmaan. Meillä ei yksinkertaisesti kansakuntana ole varaa tähän.
Toisten mielipiteiden kunnioittaminen kuuluu myös sopimustoimintaan. Me olemme aina olleet valmiita kuuntelemaan sopimuskumppanien mielipiteitä ja tavoitteita. Vastaavasti olemme aina tuoneet omat kantamme esiin ja puolustaneet niitä niin pitkälle, kunnes sopu on syntynyt. Toivon hartaasti, että nyt alkava sopimuskierros pitäisi sisällään myös näitä jo suomalaiseen työmarkkinajärjestelmään ikään kuin sisäänrakennettuja elementtejä mukanaan.
Kuten olemme kaikki huomanneet, Elinkeinoelämän keskusliitto EK on jatkanut työmarkkinoiden kommentointia ja vaatimuksia muun muassa palkkakoordinaatiolle sekä verotukselle. Tämä kuulostaa vahvasti kaipuulta neuvottelupöytiin ja työmarkkinatoimintaan. Olisiko EK:n aika muuttaa jälleen kerrasta sääntöjänsä ja lopettaa ladun varresta huutaminen?
Arvoisat kuulijat!
Näillä muutamilla ajatuksilla haluan toivottaa antoisaa ja keskustelevaa valtuuston kokousta.