– Työehtosopimusneuvottelujen kulkua voisi kuvailla sanalla tahmea. Työnantajat koordinoivat neuvotteluja ehkä vahvemmin kuin koskaan ennen. Mikäli meillä on mitään sen kaltaiseen toimintaan viittaavaakaan, alkaa melkoinen itku ja hammastenkiristys Etelärannan suunnasta, kertoo Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja ja Teollisuuden Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen.
Lehtonen puhui tänään 28.11. Teollisuusliiton valtuuston kokouksessa. Liiton valtuusto on kokoontunut kaksipäiväiseen syyskokoukseensa Helsinkiin.
– Minua on kummastuttanut meneillään olevalla kierroksella myös, miten työnantajapuoli on käytännössä heittänyt romukoppaan lähes kaikki ne mittarit, jotka ennen olivat perustavia sopimuskierroksella. Tällä kertaa ei näköjään ole tarvetta seurata keskeisten kilpailijamaiden palkkaratkaisuja, ei liioin inflaatiokehitystä, yritysten kilpailukykyä tai muita keskeisiä sopimuksen kustannustasoon vaikuttavia elementtejä, Lehtonen sanoi.
Lehtonen käsitteli puheessaan myös ensi kevään eduskuntavaaleja. Hän nosti erityisesti esiin Kokoomuksen viimeaikaiset kannanotot.
– Juuri jokin aika sitten esimerkiksi Kokoomus otti puheenjohtajansa johdolla kantaa muun muassa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Jälleen kerran hän esitti työttömyysturvan keston leikkaamista. Tässä tilanteessa, jossa palkansaajien näkymät ovat usvan peitossa ja huoli tulevaisuudesta monilla kova, nuo puheet ovat vastuuttomia ja osittavat vain sen, kuinka kovaa ja tylyä politiikkaa Kokoomus valtaan päästessään haluaa tehdä, Lehtonen muistutti.
– Haluaako Kokoomus jälleen kerran ajaa Suomen työmarkkinat kaaokseen ja johdattaa maamme vastakkainasettelun aikaan? Mikäli näin on, emme ammattiyhdistysliikkeenä aio jäädä sivustakatsojan rooliin, Lehtonen vakuutti.
Lue alta Lehtosen puhe kokonaisuudessaan.
Arvoisat valtuuston puheenjohtajat, jäsenet ja muut läsnäolijat sekä kokousta seuraavat!
Kokoonnumme sääntömääräiseen syysvaltuuston kokoukseemme. Jos lähden kerrankin myönteisestä näkökulmasta liikkeelle, voin ilokseni todeta, että yhdestä asiasta olen varma. Meillä syntyy näiden kahden päivän aikana runsaasti keskustelua, siitä ovat pitäneet huolen niin työnantajan edustajat, kuin poliitikotkin.
Kuluvana syksynä käydään jälleen työehtosopimusneuvotteluja. Niiden kulkua voisi kuvailla sanalla tahmea. Työnantajat koordinoivat neuvotteluja ehkä vahvemmin kuin koskaan ennen. Mikäli meillä on mitään sen kaltaiseen toimintaan viittaavaakaan, alkaa melkoinen itku ja hammastenkiristys Etelärannan suunnasta. Kesällä syntynyt kuntapuolen ratkaisu, jossa meidän neuvottelemat palkankorotukset siirtyvät usean vuoden ajan suoraan heille ei millään muotoa helpota meidän neuvotteluasetelmaamme. Tätä ei myöskään tee myöskään kaupan alan kytky, josta juuri saimme kuulla. Nythän on käytännössä niin, että Teollisuusliitto ja AKT siinä mukana neuvottelevat palkankorotukset varovaisesti arvioiden miljoonalle palkansaajalle Suomessa.
Minua on kummastuttanut meneillään olevalla kierroksella myös, miten työnantajapuoli on käytännössä heittänyt romukoppaan lähes kaikki ne mittarit, jotka ennen olivat perustavia sopimuskierroksella. Tällä kertaa ei näköjään ole tarvetta seurata keskeisten kilpailijamaiden palkkaratkaisuja, ei liioin inflaatiokehitystä, yritysten kilpailukykyä tai muita keskeisiä sopimuksen kustannustasoon vaikuttavia elementtejä. Tällä kierroksella työnantajat tuijottavat tiukasti mitä mahdollinen sopimus tarkoittaa koko Suomen näkökulmasta. Pidän tätä hyvin ongelmallisena lähtökohtana. Nyt ei pelkästään mielikuva, vaan käytäntö alkaa olla, että muihin pöytiin vilkuilu on moottorina neuvotteluissa. Sanon tämän jälleen kerran. Meidän tavoitteenamme on neuvotella Teollisuusliiton jäsenille sopimukset. Meillä ei ole tarvetta lähteä mestaroimaan kenenkään muun liiton pöytään. Emme ole sitä tehneet, emmekä tee jatkossakaan.
Tässä yhteydessä haluan tuoda esiin huoleni myös työnantajien nykyisestä suhtautumisesta ay-koulutukseen. Selvästi on nähtävissä, että osalla heistä on entistä nihkeämpi suhtautuminen siihen, että luottamusmiehet ja valtuutetut haluavat kouluttaa itseään pärjäämään paremmin tehtävissään. Joillain työnantajilla on selvästi halua vähentää koulutusta ja rajoittaa koulutuksiin osallistumista. Muistutan samalla, että myös kursseista voi sopia sopimusta paremmin paikallisesti. Hyvin koulutettu edunvalvoja on koko työpaikan etu.
Arvoisat kuulijat,
Eduskuntavaalit ovat tulossa keväällä. Tämä näkyy jälleen kerran siinä, että eräillä poliitikoilla ja puolueilla on halua ja näköjään tarvetta alkaa olla myös työmarkkinoiden asiantuntijoita. Vaalien lähestyessä palkkasaajien ystävinä pyrkivät olemaan kaikki puolueet. Tähän lankaan meidän ei ole syytä langeta, vaan syytä muistaa ketkä ovat vaikkapa paikallisen sanelun, työttömyysturvan leikkaamisen, kiky-ratkaisuiden kannalla tai romuttamassa yleissitovuutta – muutamia asioita mainitakseni.
Juuri jokin aika sitten esimerkiksi Kokoomus otti puheenjohtajansa johdolla kantaa muun muassa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Jälleen kerran hän esitti työttömyysturvan keston leikkaamista. Tässä tilanteessa, jossa palkansaajien näkymät ovat usvan peitossa ja huoli tulevaisuudesta monilla kova, nuo puheet ovat vastuuttomia ja osittavat vain sen, kuinka kovaa ja tylyä politiikkaa Kokoomus valtaan päästessään haluaa tehdä.
SAK:n valtuustossa puolueiden puheenjohtajien työemäaiheisessa tentissä puheenjohtaja Petteri Orpoa sijaistanut Kai Mykkänen jatkoi Kokoomuksen tylyn linjan esiintuomista. Hän totesi, ettei ole mikään yleissitovuuden purkaja sinänsä, mutta jokainen meistä osaa tulkita, mitä rivien välissä haluttiin asiasta viestiä. Mykkänen kritisoi myös ansiosidonnaista työttömyysturva- sekä työttömyyskassajärjestelmäämme. Tämäkään ei toki ollut minkäänlainen yllätys. Samoin hän kertoi, että Kokoomus leikkaisi sosiaaliturvasta satoja miljoonia euroja.
Kysynkin tässä ja nyt. Haluaako Kokoomus jälleen kerran ajaa Suomen työmarkkinat kaaokseen ja johdattaa maamme vastakkainasettelun aikaan? Mikäli näin on, emme ammattiyhdistysliikkeenä aio jäädä sivustakatsojan rooliin.
Me emme näitä ajatuksia hyväksy. Emme myös harrasta näillä asioilla politikointia. Meidän harjoitamme jäsentemme asioiden ajamista ja heidän edunvalvontaansa. Ensi kevään edusuntavaalien merkitystä ei voi liioitella. EK on käymässä todella suurin panoksin vaaleihin, jotta se saisi itselleen mieleisen hallituspohjan. Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta Etelärannan haaveet kokevat kolahduksen.
Hyvät toverit,
Teollisuusliitto valmistautuu myös ensimmäiseen liittokokoukseensa. Ehdokashankinta on hyvässä vauhdissa. Meidän täytyy tehdä kaikkemme, jotta jäsenistömme kokee vaalit omakseen ja lähtee äänestämään sankoin joukoin. Olen aivan varma, että työnantajalinnakkeessa seurataan hyvin tarkasti sitä, minkälaiseksi äänestysaktiivisuutemme muodostuu. Mikäli se jostain syystä jäisi alhaiseksi, se ei jäisi huomaamatta julkisuudessa. Kannustan meitä kaikkia tekemään työtä sen eteen, että Teollisuusliitto on jatkossakin se ammattiliitto, jota kuunnellaan ja jonka sanoilla sekä teoilla on painoarvoa.
Hyvä kokousväki!
Näillä muutamilla sanoilla haluan toivottaa hyvää ja keskustelevaa syyskokousta! Kiitos!