Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja ja Teollisuuden Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen vetoaa pääministeri Juha Sipilään: Vetäkää pois lakiesitys, jolla heikennetään työntekijöiden irtisanomisturvaa alle 20 hengen työpaikoilla.
– Mikäli hallituksella on yhtään pelisilmää, on heikennykset vedettävä pois. Mielestäni työmarkkinarauhan säilyminen on tärkeämpää kuin miellyttää osaa työnantajista ja varsinkin Suomen Yrittäjiä, joka ei edes ole mukana työmarkkinapöydissä, Lehtonen sanoo.
Koko kautensa Sipilän hallitus on keskittynyt työllisyysasioissa lähinnä ns. keppilinjaan. Se on lyhentänyt ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa 100 päivällä, jäädyttänyt sosiaaliturvan indeksit, laillistanut nollasopimukset, pidentänyt koeaikoja, lieventänyt irtisanottujen takaisinottovelvoitetta, luonut rangaistusluonteisen aktiivimallin ja valmistelee toista leikkausmallia. Saman aikaan on leikattu työttömien palveluista ja koulutuksesta.
– Eikä tämäkään vielä Sipilän hallitukselle riitä, Lehtonen paheksuu.
Lehtosen mukaan Suomen parantunut työllisyys on saatava pysyvästi kasvu-uralle. Tilastokeskus sekä työ- ja elinkeinoministeriö TEM kertoivat, että työllisyysaste oli kesäkuussa 71,8 prosenttia.
– Myönteinen kehitys näkyy myös Teollisuuden työttömyyskassassa. Kesäkuussa työttömiä oli neljännes vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Nyt on oikeilla toimilla varmistettava, että kehitys jatkuu, Lehtonen vaatii.
Kasvun ja viennin kehitys on pitkälti riippuvaista kansainvälisen talouden suhdanteista. Ratkaisevinta on, että yritykset ovat siinä kunnossa, että myönteistä suhdannetta voidaan täysimääräisesti hyödyntää. Eli on ajoissa investoitu tuotannon kehittämiseen ja henkilöstöön.
– Näissä asioissa on monessa tapauksessa toivomisen varaa, josta kertoo esimerkiksi jatkuva valitus osaavan työvoiman puutteesta. Välillä tuntuu, että yhteiskunnalla pitäisi olla pysyvä reservi, josta yritys voi tilata halpaa ja koulutettua väkeä, Lehtonen sanoo.
– Toinen suosittu kitinän kohde on työehtosopimusjärjestelmä. Milloin se vaarantaa kilpailukyvyn tai on liian jäykkä, palkat ovat liian suuret tai porukka muuten vaan laiskaa. Niin Sipilän hallitus, Suomen Yrittäjät kuin Kauppakamarit näkevät ay-liikkeen vihollisena. Lähtökohtana on horjuttaa työelämän sääntelyä työnantajien hyväksi.
Lehtosen mielestä talouden ja työllisyyden hyvä kehitys osittaa, että meillä on varsin toimiva ja joustava työmarkkinamalli. Suomessa työlainsäädäntö ja työehtosopimukset eivät vaaranna kilpailukykyä, vaan päinvastoin ne tuovat yrityksille ennakoitavuutta.
– Eri asia tietysti on, jos liiketoiminta suorastaan perustuu huonoihin työehtoihin. Sellaisen yrityksen pärjäämiselle ei saisi ollakaan edellytyksiä, Lehtonen muistuttaa.
Lisätietoja: Turja Lehtonen, p. 0400 535 616