Sipilän hallitus on tekemässä karhunpalveluksen alle 20 hengen yrityksille, sanoo Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja ja Teollisuuden Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen. Hallitus on esitellyt suunnitelmat heikentää alle 20 hengen yrityksissä työskentelevien irtisanomissuojaa.
– Jos heikennys toteutuu, työntekijät varmasti miettivät, kannattaako pieneen yritykseen mennä töihin, jos tarjolla on vastaavaa työtä isommasta yrityksestä. Hallituksen suunnittelema lakiesitys irtisanomissuojan heikentämisestä todellisuudessa lisää vaikeuksia rekrytoida uutta työvoimaa alle 20 hengen yrityksissä, Lehtonen sanoo.
Irtisanomislakiesitys on Lehtosen mukaan aiheuttanut oikeutettua huolta työntekijöissä. Eräät yrittäjät ovat syyllistyneet lisäksi työntekijöiden leimaamiseen ”turjakkeiksi”, joista ei ole kuin haittaa yrityksille.
– Selvää on, että ongelmatilanteita syntyy, mutta sitä varten meillä on lainsäädäntö ja työehtosopimukset. Pitää olla selkeät säännöt siitä, millä perusteella ihminen voidaan irtisanoa ja millä perusteella ei. Esitys siis loukkaa suomalaisten työntekijöiden yhdenvertaisuutta. Lakimuutoksen toteutuminen johtaisi myös sekaviin tulkintoihin ja riitoihin työpaikoilla. Osa erimielisyyksistä ajautuisi varmasti tuomioistuinten käsittelyyn, Lehtonen sanoo.
Hänen mukaansa hallituksen esitys on epämääräinen ja vie väärille urille, kun henkilökohtaiset irtisanomisperusteet määräytyisivät siltä pohjalta, montako työntekijää yrityksessä sattuu olemaan. Yhdenvertaisuus kärsisi siksikin, että työntekijät olisivat eri asemassa työttömyysturvan suhteen, jos pienemmissä yrityksissä irtisanomisperusteet olisivat kevyemmät kuin suuremmissa.
– Karenssi tulee, jos irtisanomisperuste on työntekijästä johtuva. Lisäksi hallituksen suunnitelman mukaan pienissä yrityksissä työnantajalla ei olisi velvollisuutta tarjota irtisanotulle uutta työtä. Onko oikeudenmukaista, että tällaisia eroja aiheutuu siitä, onko työpaikalla 19 vai 21 työntekijää?
Poliittiset mielenilmaukset viimeinen vaihtoehto
Lehtosen mukaan maan hallitus tuntuu ajavan lakihanketta itsepäisesti, vaikka esimerkiksi tutkimuslaitokset ETLA ja PT ovat todenneet, ettei lakimuutoksella saavuteta parempaa työllistymistä. Ay-liike on tehnyt viimevuodet kipeitä ratkaisuja ja kantanut vastuuta Suomen kilpailukyvyn parantamisessa.
– Olemme saaneet maatamme nousuun, mutta tästä huolimatta hallitus jatkaa määrätietoisesti palkansaajien aseman heikentämistä ja tätä kautta vaarantaa työmarkkinarauhaa, Lehtonen sanoo.
– Meille on jäänyt vain yksi vaihtoehto, jota olemme onneksi harvoin joutuneet käyttämään, eli poliittiset mielenilmaukset. Toivon edelleen, että näihin toimiin ei tarvitse lähteä. Emme kuitenkaan epäile käyttää järjestöllistä voimaa tämän järjettömän lakihankkeen kanssa.
Teollisuusliitto ja muut SAK:laiset ammattiliitot ovat ilmoittaneet aloittavansa järjestölliset toimet lakiesityksen vastustamiseksi. Lehtonen pitää tähän tilanteeseen joutumista Suomen Yrittäjien toimena, ja pontimena heidän ideologista vihaansa ay-liikettä kohtaan.
– Tähän he ovat saaneet mukaan myös yrittäjätaustaisen pääministeri Juha Sipilän. Tästä syystä mahdollisia toimia tulee suunnata Suomen Yrittäjien jäsenyrityksiin. Valitettavasti kärsijöinä ovat myös yritykset, jotka ovat laittaneet asiansa kuntoon ja järjestäytyneet todellisiin työmarkkinajärjestöihin kuten EK:n jäsenliittoihin, Lehtonen sanoo.
Lisätietoja: Turja Lehtonen, p. 0400 535 616