Ensio Moisanen: Tietoliikennealan työntekijöiden asema turvattava

Kemiläinen tietoliikenneasentaja Ensio Moisanen, 58, on vanha tekijä liittokokousvaaleissa. Moisanen on ollut ehdolla monta kertaa aikaisemmin. Viime kerralla hän pääsi läpi ja tuli valituksi liittovaltuuston ensimmäiseksi varajäseneksi.

Tietoliikenneala on pieni: jäseniä sillä on vain noin 1 800. Alan tulevaisuus on Moisasen mielestä jossain määrin hämärän peitossa.

– Väki ikääntyy valtavalla vauhdilla. Lähivuosina eläköityy paljon työntekijöitä, ja alan ihmiset vähenevät. Kuitenkin työelämässä vielä olevilla pitäisi olla vaikutusmahdollisuuksia. Meillä on vielä siitä surkea tilanne, että meillä ei ole omaa tessiä, Moisanen sanoo.

Metallin tietoliikenneasentajilla oli oma työehtosopimus, kun he olivat valtiolla töissä. Yksityisellä puolella työskentelevät tietoliikenneasentajat ovat kuuluneet Sähköliittoon. Kun posti- ja telelaitos yksityistettiin, sen entiset työntekijät jatkoivat Metallin jäseninä, mutta alalla noudatetaan nyt Sähköliiton tessiä. Toive omasta tessistä elää.

– Tietoliikennealan johtoryhmässä keskusteltiin viimeksi siitä, että huolto- ja kunnossapitoalan sopimusta pitäisi alkaa sorvata meidän työhön sopivaksi, Moisanen kertoo.

Liittofuusiolle vihreää valoa

Relacom Finlandissa matkapuhelinverkkoja rakentava Moisanen toimii Lapin ja Oulun alueluottamusmiehenä, työsuojeluasiamiehenä sekä ammattiosasto 83:n puheenjohtajana. Kemin puhelinmiesten osasto on pieni, jäseniä on alle 70.

– Kaikki toimikuntamme jäsenet ovat kuitenkin työelämässä. Monissa osastoissa puheenjohtajat ja toimikuntien jäsenet ovat eläkkeellä. Se on hankalaa. Kun työpaikoille palkataan nuoria, kukaan ei ole heitä siellä opastamassa eikä tarjoamassa liiton jäsenyyttä.

Moisasen mielestä liiton pitäisi huolehtia siitä, että jalkaudutaan oppilaitoksiin ja tehdään liittoa nuorille tutuksi jo opiskeluvaiheessa. Sähköliitto esimerkiksi toimii näin.

Metalliliitto, Paperiliitto, Puuliitto ja TEAM hyväksyivät jokin aika sitten aiesopimuksen yhdistymisestään. Moisanen olisi toivonut fuusion tapahtuvan jo edellisellä kerralla, kun sitä viriteltiin.

– Silloin Sähköliitto olisi tullut mukaan, ja kahden liiton tietoliikennealan työntekijät olisivat olleet samassa liitossa. Nyt Sähköliitto ei ole neuvotteluissa mukana. Fuusio olisi kuitenkin hyvä. Työnantajaliitto on kasvanut niin suureksi, että emme voi jäädä omiin poteroihimme.

TEKSTI ANNI TURUNEN