Tarvitaanko Suomessa ay-liikettä?

pertti-turtiainenTuon kysymyksen tein jo parikymmentä vuotta sitten kun käytiin keskustelua ja arvostelua ay-liikkeen vaikutusmahdollisuuksista varsinkin nuorempien jäsenten keskuudessa. Vastaus nyt kysymykseen on, että ehdottomasti nyt jos koskaan tarvitaan torjumaan nykyhallituksen ja työnantajien järjetön hyökkäys työläisten oikeuksia kohtaan. Tilanne kulminoituu varsinkin uusien sopimusten neuvottelujen alkaessa. Siinä vaiheessa tarvitaan myöskin todellisia joukkojen johtajia jotka ei ole valmiita hyväksymään työnantajien kohtuuttomia esityksiä. Ei sellaisia johtajia jotka toteavat ay-liikkeen elävän menneisyydessä eikä tässä päivässä kuten Toimihenkilökeskusjärjestön pj. kritisoi kun SAK ei ollut valmis työnantajien ja hallituksen yhteiskuntasopimukseen.

Mitä metallimies ja nainen odottavat tulevaisuudelta.

He eivät varmaankaan odota pakkolakipaketin toteutumista, joka toteutuessaan jakaa kansaa vaaralliseen suuntaan ollen äärimmäisen epäoikeudenmukainen Sipilän höpinöistä huolimatta.

Pistää suoraan sanoen vihaksi maan hallituksen esitykset joilla murennetaan monet saavutukset joiden aikaansaamiseksi metallityöläiset ovat käyneet raskaita lakkotaisteluita valtakunnallisesti ja yksittäisillä työpaikoilla. Missään tapauksessa ei voi hyväksyä lomarahojen leikkausta, joka on osa palkkaa, samoin karenssin palauttaminen, arkipyhäkorvauksen poistaminen ja niin edespäin.

Kysyn vain olemmeko kamppailleet aikoinaan turhaan ja haluaako ay-liike pitää jäsenistönsä voimassa olevista työehdoista kiinni?

Työnantajat ovat saaneet lähiaikoina miljardien eurojen toimintansa tukemiseksi, joka on virrannut sijoittajien kukkaroihin, veroparatiiseihin eikä työpaikkojen turvaamiseksi ,joka oli peruste miljardi tuillle. Nyt näyttää siltä, että mikään ei riitä vaan lisää rajattomasti saada työläisten kustannuksella. Ja tähän tuntuu olevan myöntyväinen ”olen pahoillani” työministeri Jari Lindström, joka ilmeisesti on saavuttanut henkilökohtaiset etunsa ministeriyden myötä.

Kyllä metallityöläiset ovat esimerkillisesti kantaneet vastuunsa yhteiskunnan toimintojen turvaamisen osalta useiden matalatasoisten sopimusten hyväksymisenä.

Joka taholla työnantaja ja hallituksen taholta vaaditaan rakenteiden muuttamista, mutta mitä sillä tarkoitetaan?

Tarkoittaako se pakkosovintoa, työttömyysturvan heikentämistä, sosiaaliturvan heikentämistä, lakko-oikeuden poistamista, yleissitovuuden poistamista, ylityökorvausten poistamista. Näitä asioitahan ko.tahojen puheissa vilahtelee. Metallityöläisten tulee sanoa ehdottomasti ei tuollaisille esityksille. Samoin pitäisi sanoa paikallisen sopimisen osalta josta nyt neuvotellaan Maaliskuu tavoitteena sopimukseen ,joka lähtee yksinomaan siitä että poistetaan ne asiat mitä on aiemmin sovittu ohi TES:N eli tasapäistävä minimitaso.

Metallin tulee pitää kiinni niistä työehdoista jotka olemme vuosien kamppailujen tuloksina aikaansaaneet.

 

Pertti Turtiainen

ex plm eläkeläinen