Nuorten aseman parantamiseen panostettava

6_134_raiskio_hannuHannu Raiskio työskentelee AGCO Powerilla Linnavuoressa. Hän on Linnavuoren Metallityö- väen ammattiosasto numero 134:n taloudenhoitaja ja jäsenhuoltaja. Raiskio kertoo, että nykyinen taloudellinen tilanne heijastuu myös ammattiosaston toimintaan. – Meillä on tällä hetkellä noin 1150 jäsentä. Jäsenmäärä on melko vakio, mutta kuitenkin jäsenmaksutulot pienenevät. Se johtuu siitä, että niin paljon metallin jäseniä on työttömänä tai lomautettuna. Jos tilanne jatkuu työllisyyden osalta samanlaisena, niin sen lisäksi, että se on raskasta työttömiksi joutuville jäsenille, se alkaa haitata myös ammattiosaston toimintaa. Hannu Raiskio kertoo olevansa vahvasti pakkolakikaavailuja vastaan. Hän toteaa, että viime aikojen veivaus puoleen ja toiseen on peittänyt alleen monet muut tärkeät asiat. – Tuntuu ettei nuorisotyöttömyydestä kanneta enää huolta. Samoin vuokratyövoiman käyttöä koskevat pelisäännöt ja niiden kehittäminen ovat jääneet sivuun. Kuitenkin kysymys on todella tärkeistä asioista. Nuorilla saattaa työttömyyden myötä olla edessä koko elämän kestävät vaikeudet ja syrjäytyminen.

Samoin vuokratyöntekijöiden elämää leimaa epätietoisuus. Työsuhteiden kestosta ei ole varmuutta ja siinä tilanteessa esimerkiksi perheen perustaminen on vaikeaa. Hän odottaakin, että metallin liittokokous ottaisi selkeänkannan näiden asioiden korjaamiseksi. – Niillä turvattaisiin nuorten asemaa työmarkkinoilla ja samalla opetettaisiin heille, että liitto puolustaa jäseniään. Sillä on suuri merkitys myös liiton tulevaisuuden kannalta. – Ja sopimusten antamaa perusturvaa ei saa murentaa, Raiskio muistuttaa.