Mihin jä ennakoiva edunvalvonta?

Olemme kyllästymiseen asti saaneet kuulla kilpailukykyloikasta, paikallisesta sopimisesta sekä Saksan ja Ruotsin meitä paremmasta kilpailukyvystä. Tämä vetää vanhan mielen surulliseksi, sillä meillä on ollut avaimet ja ratkaisut näihin asioihin jo ainakin 1990-luvulta alkaen. Sitä kutsutaan ennakoivaksi edunvalvonnaksi ja lyhykäisyydessään kyseessä on se, että työmiehet ottavat vastuuta työpaikkansa asioista ja osallistuvat sen kehittämiseen.

Yrityksiltä tämä vaatii tietysti sen, että se luottaa työntekijöihinsä ja uskoo heillä olevan annettavaa yritykselle. Työmieheltä se vaatii sen verran, että yhtiön asiat kiinnostavat. Nämä ehdot täyttyvät usein suomalaisillakin työmailla. Kuitenkin viime vuosina ennakoiva edunvalvonta ja henkilöstön kanssa yhdessä tehtävät tuottavuutta tukevat toimenpiteet ovat jääneet työpaikoilla aivan liian vähäisiksi. Valitettavasti tämä näkyy siinä, että suomalainen tuotanto pärjää kansainvälisessä kilpailussa monesti varsin huonosti.

Syytä on varmaan työmiehissäkin ja heidän edustajissaan. Ei olla pidetty ennakoivaa edunvalvontaa tarpeeksi esillä eikä siten ole tarpeeksi olla saatu yrityksiä aloittamaan hankkeita yrityksissä. Ollaan jääty omiin poteroihin kyräilemään ja katsottu miten siinä käy. Huonostihan siinä on käynyt. Menemällä mukaan ja olemalla painottamassa työntekijöiden näkökantaa tehdään aina parempi tulos kuin ilman mukana oloa.

Mielestäni ennakoivalla edunvalvonnalla on luotu ja pelastettu valtava määrä työpaikkoja silloin kun siihen on panostettu ja se on saatu toimimaan. Harmittavan usein vaan yrityksiltä jää käyttämättä se tietotaito, joka työläisillä oman työpaikkansa asioista on. Tehdään vaan niin kuin johtajat sanoo eikä pähkäillä asioita yhdessä. Siinä tuppaa vaan parhaat ideat jäädä syntymättä ja ilmapiiri huonontua. Siinä sivussa yrityksen kannattavuuskin heikkenee ja kapitalistilta jää isommat voitot tekemättä. Se nyt ei kauheasti minua haittaa, mutta kun se on vähän myös työmiehen palkkapussin paksuus ja työpaikan pysyvyys kiinni yrityksen pärjäämisestä. Vaikka pitää sitä palkasta taistella vaikka yrityksellä menisi kuinka hyvin, mutta kuitenkin. Lisäksi työpaikan kehittämisen sivutuotteena myös työtehtävät yleensä muuttuvat mielekkäämmiksi.

Ennakoiva edunvalvonta kannattaisi viimeistään nyt nostaa takaisin parrasvaloihin niin työpaikoilla kuin liitossakin. Se olisi mittava askel tuottavuuden parantamisen, kilpailukykyloikan ja metallin työpaikkojen turvaamisen tiellä.

Erkki Moisio, AO 134