”Ehdottomasti kannattaa lähteä mukaan”

– Ajattelin, että miksipä ei. Asioita on nyt niin paljon tapetilla, kertoo Emmi Liinalaakso pohtineensa, kun häntä pyydettiin ehdokkaaksi Metallin Vaikuttajat -listalle.

Metallin vaaleihin on paikoin ollut vaikeuksia löytää ehdokkaita. Mutta ei Pirkanmaalla, jossa ainakin Metallin vasemmiston ja sitoutumattomien vaaliliiton Metallin Vaikuttajien lista on täyttymässä.

Ehdokkaita saa Pirkanmaalla asettaa 58. Aluetoimitsija Tarmo Silanderin mukaan noin kolmannes ehdokkaista on uusia.

Yksi uusista on tamperelainen Polarmaticin pääluottamusmies, 40-vuotias Emmi Liinalaakso metallin osasto Seiskasta.

Tapetilla olevia asioita piisaa Liinalaakson mukaan niin omasta takaa eli omalta työpaikalta kuin myös valtakunnallisesti. Työmarkkinaneuvotteluilla ja pakkolaeilla vaikutetaan suoraan metallityöntekijöiden arkeen. Polarmaticissakin on Liinalaakson mukaan paljon ajankohtaisia kysymyksiä, kuten esimerkiksi työaikapankki ja komennustyö.

– Ehdokkuudessa yhdistyi halu, toive ja tunne siitä, että pystyy vaikuttamaan asioihin. Haluan tehdä edes jotain.

Työhyvinvointi kiinnostaa

Liinalaaksoa kiinnostaa erityisesti työhyvinvointi, jota käsittelevälle Murikan kurssille hän on menossa. Vaaliteemakseenkin hän on miettinyt juuri työhyvinvointiin liittyvää lausetta, jonka hän on muotoillut miljardööri Rirchard Bransson sitaatista, joka koski menestyvän yrityksen salaisuutta.

– Se kuuluu jotenkin niin, että pidä huoli työntekijöistäsi niin työntekijäsi pitävät huolen asiakkaistasi. (”Clients do not come first. Employees come first. If you take care on your employees, they will take care of the clients.”). Eli tehokkuus, tuotanto, tulos eli kaikki se, mitä työpaikalla vain voi rahassa mitata, tulee hyvinvoivien työntekijöiden kautta.

Syitä siihen, että muualla maassa on ehdokkaita ollut vaikea löytää, Liinalaakso arvelee löytyvän muun muassa siitä, että luontevia tapoja osallistua toimintaan ei ole enää yhtä paljon kuin ennen.

– Jos ihmisillä ei ole käsitystä siitä, miten yhteiskunta toimii, on vaikea lähteä mukaan. Jos ei tiedä, mitä vaikuttamisen kanavia on, jos on vain ne herrat Helsingissä, niin silloin ei ole rahkeita osallistua.

– Mutta jos on liiton toiminnassa yhtäänkään ollut mukana niin kyllä ehdottomasti kannattaa lähteä mukaan.

Torilla tavataan

Tamperelaisehdokas on toisaalta optimistinen.

– Nythän on vuoden sisällä ollut hyvää toimintaa. Ihmiset, jotka eivät koskaan olisi voineet kuvitella menevänsä mielenosoitukseen, heiluttelivat kylttejä syksyllä Helsingissä.

Metalliliiton tulevia haasteita Liinalaakso ei ala veikkailla nyt kun keskusjärjestöneuvottelut taas jatkuvat ja kaikki on auki.

– Mutta selvää on, että jos ei muu auta, niin kyllä varmaan lakkoja tulee, että torilla tavataan.

Hän harmittelee sitä, jos työmarkkinaenergia menee vain pakkolakien ja muiden heikennysuhkien torjumiseen.

– Vaarana on että esimerkiksi vaaliteemamme työhyvinvointi, sen vieminen nykyistä selkeämmin työehtosopimukseen, jää näiden isompien vääntöjen jalkoihin, Liinalaakso pohtii.

Metallin vaalien ehdokasasettelu päättyy ensi maanantaina 1. helmikuuta.

Joka neljäs vuosi järjestettävä Metalliliiton liittokokous järjestetään Tampereella 22. – 25. toukokuuta. Kaikkiaan 422 kokousedustajaa valitsee liiton johtajiston ja päättää liiton linjasta seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Lähde: Kansan Uutiset