Mika Korpela: Pienten työpaikkojen asiat kuntoon

Kattopeltiseppä Mika Korpela, 37, haluaa parannusta pienillä työpaikoilla työskentelevien asemaan. Pienten työpaikkojen arki on tullut vuosien varrella tutuksi.

– Olen kiertänyt näitä pieniä narikoita vuosikaudet ja tiedän, että suurimmassa osassa niistä ei noudateta työehtosopimuksia eikä työturvallisuuslakia. Nykyistä työpaikkaani lukuun ottamatta minulle ei ole ikinä maksettu ylitöitä niin kuin ne kuuluisi maksaa. Työsuojelu on myös heikoissa kantimissa. Esimerkiksi putoamissuojien asentamisessa on usein puutteita.

Korpelan kaikki työpaikat ovat olleet 2–50 hengen työpaikkoja. Nykyisen työnantajan IR-Pellin leivissä on parikymmentä ihmistä. Yritys toimii Helsingin Tattarisuolla.

Paitsi että pienten työpaikkojen asiat on saatava kuntoon, liiton pitäisi Korpelan mielestä ottaa kantaa myös hallituksen esittämiin pakkolakeihin, joilla leikattaisiin lomia, lisiä ja sairausloman aikaista palkkaa. Jos aihe on ajankohtainen vielä toukokuussa, se on saatava liittokokouksen asialistalle.

– Työntekijöiden asemaa ei pitäisi heikentää yhtään, kun samaan aikaan saa lukea lehdistä, että pörssiyhtiöistä nostetaan kaikkien aikojen suurimpia osinkoja, Korpela sanoo.

Liiton pidettävä enemmän ääntä

Metalliliiton pitäisi Korpelan mielestä olla ärhäkämpi kannanottaja julkisuudessa. Mediassa näkyminen voisi tuoda lisää jäseniä.

– Tuntemiani nuoria ei kiinnosta koko liiton touhu tuon taivaallista. Heitäkin pitäisi saada kiinnostumaan siitä ja liittymään liittoon. Hallituksen ajamat pakkolait ovat toisaalta liiton kannalta hyvää kampanjaa. Jäsenyys voikin alkaa tuntua yhtäkkiä hyvältä vaihtoehdolta.

Korpela on itse ay-toiminnassa aktiivisesti mukana. Hän on Helsingin pelti- ja vaskiseppien ammattiosasto 27:n toimikunnan jäsen, peltialan edustajiston varajäsen, aluejärjestön kokousedustaja sekä seuturyhmän varsinainen jäsen. Korpela toimii myös varapääluottamusmiehenä. Liittokokousvaaleissa hän on ensimmäistä kertaa ehdolla.

TEKSTI ANNI TURUNEN