Aimo Karvonen: ”Kaivosalalle oma tes-neuvotteluryhmä”

Pyhäsalmen kaivoksen pääluottamusmies Aimo Karvonen, 62, on pitkän linjan Metallin Vaikuttaja. Hän on istunut Metallin liittovaltuustossa useamman kauden, toiminut pääluottamusmiehenä vuodesta 1987 ja ammattiosaston puheenjohtajanakin parikymmentä vuotta. Kokemusta on kertynyt myös Pyhäjärven kaupunginvaltuustosta.

– Metallin liittokokousvaaleissa olin ensimmäistä kertaa ehdolla jo vuonna 1987. Pääsin silloin läpi. Sen jälkeen olen ollut ehdolla yhtä kertaa lukuun ottamatta kaikissa liittokokousvaaleissa, Karvonen kertoo.

Yli 40 vuotta kaivosalalla työskennelleellä Karvosella on edelleen intoa ajaa alan asioita.

– Kaivosalalla ei ole omaa tes-neuvotteluryhmää. Sellainen olisi tärkeää saada. Vaikka kaivosalalla on oma edustajistonsa ja johtoryhmänsä, ne eivät voi paljon vaikuttaa asioihin.

Pyhäsalmen kaivoksella on mennyt viime aikoina hyvin. Kaivoksen omistaja First Quantum Minerals -yhtiö ei ole aiheuttanut pääluottamusmiehelle unettomia öitä irtisanomisilla tai lomautuksilla. Kaivoksen toiminta loppuu lähivuosina, mutta työntekijöitä autetaan löytämään uutta työtä tai tarvittaessa koulutusta jollekin toiselle alalle.

Eläkkeet yhdeksi liittokokouksen teemaksi

Eläkeikää lähestyvän Karvosen mielestä liittokokouksen tulisi ottaa kantaa myös eläkkeiden tasoon. Liiton pitäisi vaatia, että työeläkeindeksi palautetaan eläkeläisten toimeentulon turvaamiseksi niin kutsutuksi puoliväli-indeksiksi.

Aiemmin käytössä olleessa puoliväli-indeksissä hintojen paino oli 50 prosenttia ja palkkojen 50 prosenttia. Nykyään eläkkeitä tarkistetaan niin kutsutulla taitetulla indeksillä, jossa kuluttajahintojen paino on 80 prosenttia ja palkkojen 20 prosenttia. Taitettua indeksiä on kritisoitu siitä, että se ei kykene ylläpitämään työeläkkeen ostovoimaa elintason noustessa.

– Liiton pitäisi pystyä vaikuttamaan siihen, että tämä asia saadaan korjattua, Karvonen sanoo.

TEKSTI ANNI TURUNEN