Anna Andersson: Liitolta apua asuntoasioihin

35-vuotias kultaseppä Anna Andersson muutti kymmenen vuotta sitten Helsingistä Raaseporiin. Syynä oli pääkaupungin kova vuokrataso.

Anderssonin mielestä on jossain määrin ongelmallista, että ammattiliitot ovat mukana vuokra-asuntobisneksessä ja siten osaltaan vastuussa asumisen kalleudesta pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi Metalliliitto on vuokra-asuntoyhtiö VVO:n kolmanneksi suurin omistaja. Andersson miettii, voisiko liitto auttaa asuntoasioissa jotenkin jäseniään.

– Entisenä helsinkiläisenä haluaisin tietoa liiton asunto-omistuksista sekä siitä, voisiko liitto tarjota jäsenistölle edullisempaa asumista. Tästä pitäisi keskustella liittokokouksessa. Palkkojen nousuahan ei tarvitsisi tavoitella, jos asuminen ei olisi niin kallista.

Liittokokousvaaleissa ehdolla oleva Andersson on ollut työelämässä jo parikymmentä vuotta. Liittoon hän liittyi vuonna 2010. Anderssonin mielestä ammattiliittojen pitäisi ajaa paremmin pätkätyöläisten asioita.

Esimerkiksi jalometallialalla on työnantajan markkinat.

– Jalometallialalle koulutetaan paljon väkeä, mutta töitä on huonosti. Ihmiset yrittävät kovasti ja ovat valmiita tekemään töitä nälkäpalkallakin. Minäkin olen tehnyt töitä alle tessin, koska se on ollut tapa saada kokemusta, jonka avulla saa uusia töitä, Andersson sanoo.

Työnantajaperintää kehitettävä

Yksi konkreettinen helpotus pätkätyöläisen elämään olisi työnantajaperinnän kehittäminen. Tällä hetkellä jäsenmaksujen perinnästä on sovittava jokaisen työnantajan kanssa erikseen.

– Työnantajaperintä pitäisi saada sellaiseksi, että se seuraisi työntekijää automaattisesti työpaikasta toiseen. Riittäisi, jos työntekijä kerran ilmoittautuisi tällaiseen sähköiseen järjestelmään. Tämä helpottaisi pätkätöitä tekevää liiton jäsentä, Andersson sanoo.

Andersson on työpaikkansa Kalevala Korun pääluottamusmies, ammattiosasto 82:n puheenjohtaja ja jalometallialan edustajiston jäsen. Monien muiden ay-aktiivien tavoin hänkin on huolissaan siitä, ettei liiton toiminta kiinnosta nuoria.

Nuorten jäsenten aktivoiminen on Anderssonin mielestä aihe, josta on pidettävä liitossa keskustelua yllä. Pätkätyöläisten etujen näkyvämpi ajaminen voisi tuoda liittoon lisää nuoria jäseniä, sillä pätkätöitä tekevät yleensä juuri nuoret.

TEKSTI ANNI TURUNEN