Markku Nieminen: “Metallin ja koko ay-liikkeen otettava aloite käsiinsä”

Itsenäisen metallin puolesta

Parhaillaan käynnissä olevat metallin vaalit ovat ehkä liiton historian tärkeimmät ja kenties myös viimeiset liittokokousvaalit. Olen yksi niistä jotka v.2009 sanoi ylimääräisessä liittokokouksessa EI TEAMille. Edelleenkin vastustan ajatusta uudesta suuresta ja mahtavasta liitosta. Epäilen,ettei uudessa liitossa jäsendemokratia tule säilymään edes nykyisellä tasolla. Joudun valitettavasti vain epäilemään, koska mitään sääntöluonnoksia ei ole vielä näkynyt. Tuskin niitä nähdäänkään ainakaan ennen kevään liittokokousta. Niin tai näin, ay-liikkeen on ryhdyttävä ryhdikkäämmin tekemään sitä miksi se aikoinaan on perustettu: Ajamaan työväen asiaa!

Tällä hetkellä näyttää siltä,että ay-liikken johto on enemmän huolissaan markkinatalouden toimivuudesta ja kapitalistien voittojen lisäämisestä kuin työväenluokan elinoloista ja toimeentulosta. SAK (SAK:n johto) esitti itse syksyllä duunarin työttömyysvakuutusmaksun nostamista, eli palkanalennusta. Tällaisia esityksiä tulee jos on sitä mieltä, ettei 12 miljardin osingot riitä omistavalle luokalle.

Esitys yhteiskuntasopimukseksi sitten syntyi 29.2.2016. Sopimus on tullut luettua kahteen kertaan – ja todettua ettei sitä missään tapauksessa voi hyväksyä. Jos sopimus toteutuu se tarkoittaa duunarin elintason laskua – ja kapitalistin rahasäkin paisumista. SAK:n säännöissäkään ei puhuta mitään jäsenten toimeentuloa heikentävien sopimusten tekemisestä, vaan päinvastoin. Kuinka tällaista kehdataan edes esittää tilanteessa, jossa yhteiskunnassa on rahaa ja varallisuutta enemmän kuin koskaan ja pörssiyhtiöt jakavat vuodesta toiseen yli kymmenen miljardin osinkoja?

Tätä kirjottaessa (1.3)en ole vielä yhdenkään Metallin Vaikuttajan kuullut kannattavan tehtyä sopimusta, enkä ymmärrä miten sitä kukaan voisikaan kannattaa. Sitä häpeää että hyväksyttäisiin liksan alennus, paikallisen sopimisen (lue paikallisen sanelun)lisääminen ja työajan pidennys,en ainakaan minä suostu päälleni ottamaan.

AY-liikkeen tulee ryhtyä aloitteelliseksi työläisten elinolojen parantamiseksi.

Allekirjoittanutta on syytetty siitä, että vastustan aina kaikkea uutta. Väite ei pidä paikkaansa. Kannatan esimerkiksi seuraavia vaatimuksia:

  • 30 tuntinen työviikko ansiotasoa alentamatta
  • Irtisanomissuojaa parannettava
  • Työehtosopimusten tulkintaetuoikeus työntekijöille
  • Joukkokanneoikeus liitoille
  • Irti prosenttikorotuksista – korotukset euromääräisinä kaikille

 

Markku Nieminen

Pääluottamusmies A.O 77

Metallin Vaikuttaja ehdokas n:o 49