Turja Lehtonen: Yhdessä vai yksin?

Metalliliiton liittosihteeri ja Metallin Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtosen mukaan työmarkkinat ovat poikkeuksellisen rauhattomassa tilanteessa. Turbulenssi työmarkkinoilla ja sen myötä epävarmuus on johtanut ensi syksyn sopimuskierroksen poikkeuksellisen aikaiseen valmisteluun. Tämä tarkoittaa kentän toimintavalmiuksien selvittämistä työpaikkakohtaisesti.

– Metalliliitto on lähtökohtaisesti edelleen sopijajärjestö, mutta nyt vallitseva tilanne on kuitenkin ajanut tilanteeseen, jossa syksyn sopimuskierros on hyvin epäselvä johtuen työnantajapuolen rivien sekoilusta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Metalliliitto nostaa valmiuksiaan työtaistelutoimenpiteisiin, Lehtonen sanoo.

Metalliliitto on yhtenä osapuolena mukana kolmen teollisuusliiton fuusiossa. Tämäkin on osaltaan vastaus työnantajien viimeaikaiseen toimintaan.

– Yhdessä olemme enemmän. Palkansaajaliike on koko historiansa ollut neuvotteleva osapuoli, mutta on vaikea neuvotella, jos toinen osapuoli maalaa itsensä nurkkaan ja tyytyy huutelemaan ohjeita sivusta, Lehtonen näkee.

– Se, mitä nyt tarvittaisiin, olisi uusi Tammikuun kihlaus ja yhteinen näkemys koko maamme tulevaisuudesta. Nyt siitä ei valitettavasti ole merkkiäkään, toteaa Lehtonen. Palkansaajaliike olisi valmis, mutta EK jäsenliittoineen vastustaa yhteistä kehittämistä.

Lisätietoja: Turja Lehtonen, p. 0400 535 616