Turja Lehtonen: Bernerin liikennehanke oli kupla – toivottavasti parlamentaarinen työryhmä ei haksahda samaan

Metalliliiton liittosihteeri ja Metallin Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen toivoo parlamentaarisen työryhmän tuovan viisautta liikenneverkkouudistukseen.

Keskustalainen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner esitti joulun alla valtion liikenneverkkoyhtiön perustamista ja valtion teiden, rautateiden ja meriväylien yhtiöittämistä. Bernerin esitys kuitenkin kaatui hallituskumppaneiden kokoomuksen ja perussuomalaisten tuen puutteeseen.

Nyt liikenneverkkouudistusta yritetään ilmeisesti uudelleen parlamentaarisen työryhmän kautta. Mediassa esitettyjen tietojen mukaan Anne Bernerin johtamaan parlamentaariseen työryhmään tulisi edustajat kaikista eduskuntapuolueista.

Bernerin mukaan jos hänen esittämäänsä yhtiöittämistä ei tehdä, Suomi ei koskaan selviä väyläverkostossa olevasta investointivajeesta.

– Tosiasia on kuitenkin, että pelkästään viime vuonna autoiluun liittyviä polttoaineveroja, käyttömaksuja ja autoveroja perittiin kaikkiaan 7,8 miljardia euroa. Vastaavasti 2010-luvulla valtion tieverkon kehittämiseen käyttämät varat ovat olleet keskimäärin vain 820 miljoonaa euroa vuodessa, Lehtonen vertaa.

Lehtonen näkee, että Bernerin mallissa oli suorana tavoitteena tehdä ”kansallisomaisuuden puhallus”, kuten joitakin vuosia sitten tehtiin sähköverkkojen kanssa.

– Nyt ollaan tilanteessa, jossa sähköverkot voivat hinnoitella palvelunsa miten haluavat, ja kansalainen maksaa. Liikenneverkkojen yhtiöittämisessäkin rahat olisivat menneet yritysten tulosten parantamiseen, ja kuluttajat olisivat joutuneet taas maksumiehiksi. Onneksi julkinen paine, erityisesti poliittiselta vasemmistolta, sai Bernerin luopumaan liikenneväylähankkeesta.

– Toivottavasti suunniteltu parlamentaarinen työryhmä ei haksahda samaan ansaan, Lehtonen sanoo.

Lehtonen ehdottaa parlamentaarisen työryhmän valmisteluun pohdittavaksi mallia, jossa autoilijoilta kerättävistä veroista ja käyttömaksuista ohjattaisiin ainakin 30 prosenttia tieverkon uudistamiseen ja parantamiseen.

– Sekin jo tarkoittaisi nykytasolla tiemäärärahojen kaksinkertaistamista. Sillä päästäisiin korjausvelan täyttämisessä pitkälle eteenpäin, Lehtonen näkee.

Turja Lehtonen näkee myös tämän kevään kuntavaaleissa mahdollisuuden lähettää viesti maan hallituksen harjoittamasta politiikasta.

– Viimeaikaiset gallupit näyttävät, että perusporvarihallituksen puhalluskierre saattaa kokea kitkerän takaiskun kuntavaaleissa. Toivottavasti tämä antaa todellista potkua siihen, että gallupit muuttuvat todeksi.

Lisätietoja: Turja Lehtonen, p. 0400 535 616