Turja Lehtonen: Sipilällä petti harkintakyky

Kolmikantaiset neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta kariutuivat eilisiltana, kun hallitustunnustelija Juha Sipilä ilmoitti, ettei tyydyttävää sopimusehdotusta saada aikaiseksi.

Metallin Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen ymmärtää yhteiskuntasopimuksen kaatumisen, sillä vaativaa sopimusta yritettiin saada maaliin vain muutamassa päivässä. Palkansaajien edusryhmien tavoitteet eivät saaneet neuvotteluissa vastakaikua.

Myönteistäkin neuvotteluprosessista voi löytää.

– Todennäköinen tuleva pääministeri Sipilä tunnusti yhteiskuntasopimusneuvotteluilla kolmikannan eli järjestelmän, jossa päätökset tehdään yhteistyössä palkansaaja- ja työnantajajärjestöjen sekä valtion kesken. Samalla Sipilä näytti halukkuutensa tehdä yhteistyötä suomalaisen ay-liikkeen kanssa, Lehtonen toteaa.

– Kenellekään ei tältä osin tullut luuria korvaan, joten linja jäi auki.

Tulevalla pääministerillä on kuitenkin vielä opittavaa muutamassa asiassa, Lehtonen huomauttaa.

– Lähestulkoon vuosien 2008-2009 lamasta lähtien kaikki leikkaukset ja työelämän pelisääntöihin liittyvät asiat on tehty palkansaajalta pois ottaen. Esimerkkejä ovat työttömyysturvan muutokset sekä äärimaltillinen palkkakehitys. Nyt palkansaajien vuosittaista työaikaa olisi pitänyt lisätä sadalla tunnilla. Sipilällä petti tässä harkintakyky.

Kolmikantayhteistyön jatkuminen on toivottavaa ja talouden kasvuun saattaminen vaatii myös yhteistä sopimista vaikeistakin asioista.

– Kaikkea ei kuitenkaan voi tehdä palkansaajan kustannuksella, kuten viiden prosentin tuottavuushyppyä yritettiin tehdä. Työnantajapuolen sitoutuminen oli marginaalinen. Valtionjohdosta tulee löytyä harkintakykyä.

Lehtonen toivoo Sipilän seuraavan kerran neuvottelupöytään istuessaan muistavan olla tuomatta pöytään pyrkimyksiä vain yhdeltä osapuolelta.

– Sinne ei voi kantaa ainoastaan niitä asioita, joita EK ja Suomen Yrittäjät haluavat. Myös työntekijäpuolelle pitää tulla jonkinlaista työelämän turvaa.

Yhteiskuntasopimuksen luonnospaperista löytyy Lehtosen mukaan asioita, joista Sipilän kanssa voidaan päästä yhteisymmärrykseen.

– Uskon, että byrokratianpurkutalkoissa löytynee yhteinen sävel Sipilän kanssa. Myös investointien nopea liikkeellelähtö pitää mahdollistaa. Uskon, että siitä löytyy yhteinen tahtotila.