Vappuna on syytä nostaa pää pystyyn

– Vaaleissa suoraan sanottuna tuli turpaan. Vasemmiston viesti ei puhutellut palkansaajia, Lehtonen summaa vaalimenestystä, joka kääntyi menetykseksi. Vasemmistoliitto hävisi eduskuntavaaleissa kaksi edustajanpaikkaa, vaikka ennakkokyselyiden perusteella puolueelle odotettiin lisäpaikkoja.

Heikon menestyksen syiksi Lehtonen näkee kaksi päällimmäistä ongelmaa. Elvyttävä talouslinja oli ehkä äänestäjille liian utopistinen ja Kreikan velkaongelmia sympatisoitiin liikaa.

Kolmas vasemmistoliiton ongelma vaaleissa oli, ettei puolueella ollut sellaisia vaaliteemoja, jotka olisivat puhutelleet tavallista palkansaajaa.

– Teemoja, jotka olisivat saaneet äänestäjät ymmärtämään, mitä vaaleissa on pelissä ja mitä nähty vaalitulos palkansaajalle tarkoittaa.

Vaalitulos osoitti samalla kouriintuntuvasti sen, että jokainen ääni todella vaikuttaa: Keski-Suomessa vasemmistoliitto menetti ainoan edustajanpaikkansa. Se jäi kiinni muutamasta kymmenestä äänestä.

– Jokaisella äänellä on oikeasti merkitystä siinä, että koko vaalilista pärjää. Tässä on meillä opittavaa myös liittokokousvaalissa. Muistetaan tämä opetus, Lehtonen herättelee.

Myös sosiaalidemokraateille vaalitulos oli mahalasku. Lehtonen kannustaa poliittista ay-liikettä nyt yhteiseen pöytään miettimään, miksi palkansaaja äänestää mieluummin lähinnä julkisessa humalatoikkaroinnissa kunnostautunutta ehdokasta kuin henkilöä, joka on aidosti valmis tekemään töitä työntekijän aseman puolustamiseksi.

Viime vuodet ay-liike on hoitanut ulkoparlamentaarisesti ja valvonut yömyöhään huolehtien niistä asioista, jotka kansan pitäisi hoitaa vaaliuurnilla, Lehtonen pohtii. Pelissä on paljon alkaen yleissitovasta työehtojärjestelmästä ja työtaisteluoikeudesta. Kummankin hautaamiseen on iso joukko halukkaita.

Positiivisiakin asioita vaaleista jäi käteen: vaalityötä tehtiin ahkerasti ja aktiivisesti liikkeellä ollen. Muita puolueita ja niiden ehdokkaita ei haukuttu. Näillä eväillä vaalipäivä antoi odottaa hyvää tulosta.

– Haluan henkilökohtaisesti kiittää kaikkia Metallin Vaikuttajien ehdokkaita sekä vaalityön tekijöitä, Lehtonen korostaa.

– Meillä on kuitenkin omista riveistä edelleen kaksi kansanedustajaa. Surulle on annettava aikansa, mutta pää on nostettava pystyyn.

– Hyvän syyn pään pystyyn nostamiseen antaa vappu, jolloin työntekijän ja palkansaajan aate on kunniassaan. Hyvää ja rauhallista vappua kaikille – osallistutaan vappumarsseille!

SAK:laisia vappujuhlia eri puolilla Suomea