Turja Lehtonen: Nyt tarvitaan Pro Sandvik!

Metallin Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen pitää käsittämättöminä konepajayhtiö Sandvikin suunnitelmia lopettaa Turun tehtaansa.

– Pidän käsittämättömänä, että aiottaisiin lopettaa tuottava laitos, johon on investoitu, jonka toimintoja on kehitetty ja jonka tuote on maailmanlaajuisesti erinomainen. Sandvik uhkaa näillä suunnitelmillaan vaarantaa koko laitteen tuotekehityksen ja tulevaisuuden, Lehtonen näkee.

Sandvik ilmoitti tänään aloittavansa yt-neuvottelut ja harkitsevansa sopeutustoimia Turussa ja Tampereella. Yhtiö kertoi harkitsevansa Turun tehtaan sulkemista kokonaan.

– Tämä on monessakin mielessä järkyttävä uutinen. Kaikki ovat odottaneet, että jostain tulisi vihreää valoa tähän orastavaan kasvuun ja työllisyyteen. Tämä on siihen märkä rätti päin näköä, Lehtonen sanoo.

Turun toimipisteen neuvottelujen piirissä on 470 henkilöä, joista metalliliittolaisia on noin 250. Tampereella neuvottelujen piirissä ovat toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt, yhteensä noin 350 henkilöä. Mahdollinen uudelleenjärjestely ja Turun tehtaan lakkauttaminen toteutetaan vuoden 2016 loppuun mennessä.

– Tässä on vielä aikaa 2016 vuoden loppuun asti. Kaikki voimavarat pitää keskittää nyt siihen, että kaikilla toimenpiteillä mitä vaan voidaan autetaan siinä, että yksikkö ja tuotanto saataisiin pysymään Suomessa ja Turussa. Siinä tulee kyseeseen niin Turun kaupunki, valtiovalta kuin mahdolliset muut toimijat, Lehtonen sanoo.

Lehtonen muistuttaa, että valitettavasti Turun seudulla on nähty tällaisia tilanteita ennenkin. Esimerkiksi Wärtsilän tuottava yksikkö lakkautettiin.

– On ollut Pro Sinappia ja on ollut Pro Wärtsilää. Nyt pitää saada Sandvikin johto ymmärtämään, ettei heidän aikeensa ole järkevää. Nyt tarvitaan Pro Sandvik!

Lisätietoja: Turja Lehtonen, p. 0400 535 616