Turja Lehtonen: Valitse ehdokas, joka puolustaa sinun oikeuksiasi

Metallin Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen kannustaa kaikkia metalliliittolaisia äänestämään eduskuntavaaleissa, ja kehottaa harkitsemaan tarkkaan ketä äänestää.

Äänestämällä voi suoraan vaikuttaa omiin oikeuksiinsa työelämässä, Lehtonen näkee. Työrauha-asioita pohtineen työmarkkinajärjestöjen työryhmän työ päättyi erimielisenä eduskuntavaalien alla, ja työnantajien EK on valitellut julkisuudessa, kuinka ikävästi se päättyi.

– Vaikka tässä saatiin suomalaisen ay-liikkeen näkökulmasta osavoitto ja asiat on tavallaan pyyhitty pöydältä, olen täysin vakuuttunut siitä, että eduskuntavaaleissa asiaa tulee nousemaan esille nimenomaan porvaripuolueiden näkökulmasta. Se on näkynyt jo sekä keskustan että ennen kaikkea kokoomuksen esittämissä työreformeissa. Työtaisteluoikeuteen ja lakko-oikeuteen ollaan selvästi puuttumassa, Lehtonen sanoo.

Lehtonen uskookin, että maan oikeisto ja työnantajat hakevat seuraavaksi lakko-oikeuden kaventamista ja lakkosakkojen korottamista poliittisen päätöksenteon eli eduskunnan kautta.

– Siksi ei ole todellakaan sama, ketä äänestää. Ja vielä tärkeämpää on se, että käy äänestämässä, Lehtonen muistuttaa.

– Ennen kuin jokainen meistä menee sinne vaaliuurnalle, on hyvä tarkistaa, mitä mieltä puolueet ja ehdokkaat ovat näistä asioista. Metallin Vaikuttajista tutut ehdokkaat kaikki puolustavat työntekijöiden oikeutta ilmaista mielipiteensä ja näkemyksensä, Lehtonen muistuttaa.

Tavallisen palkansaajan asialla olevilla ehdokkailla on harvemmin varaa satojentuhansien vaalibudjetteihin, vaan heidän kampanjansa pohjautuvat pitkälti jalkatyöhön ja sosiaalisessa mediassa leviävään viestiin.

– Heitänkin haasteen, että jokainen Metallin Vaikuttaja lähtisi mukaan omalla alueellaan jonkun metalliliittolaisen tai muun ay-henkisen ehdokkaan vaalityön loppukiriin, Lehtonen kehottaa.

Lehtonen haluaa myös taas kerran kumota ajatuksen, ettei yksi ääni ratkaisisi mitään.

– Sitten kun samalla tavalla ajatteleekin 10 000 ihmistä, niin sillä 10 000 äänellä joku menee jo läpi – ja monissa vaalipiireissä paljon vähemmälläkin. Ja samoin on hyvä muistaa suhteellisen vaalitavan merkitys: jokaisen ehdokkaan saamat äänet lasketaan puolueen yhteiseen pottiin.

EDUSKUNTAVAALIT 2015 Ennakkoäänestys 8.-14.4., vaalipäivä 19.4.