Turja Lehtonen: Pääluottamusmiehen valitsee ammattiosasto, ei puolueet

Metallin Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen kommentoi Helsingin ABB:n moottoritehtaan taannoisia tapahtumia ja niitä seurannutta uutisointia.

Pääluottamusmiehen valitsee ammattiosasto, ei puolueet

Demokraatti-lehdessä 24.2. käsiteltiin Helsingin ABB:n moottoritehtaan tilannetta edellisen pääluottamusmiehen työsuhteen purkamisen jälkeen.

Demokraatin jutussa kirjoitetaan, että ”Vasemmistoliittolainen pääluottamusmies sai viime vuoden lopulla potkut.” Paheksun tätä kirjoitustapaa, koska tuohon lauseeseen mahtuu kaksi virhettä.

Ensinnäkin, edellinen pääluottamusmies ei ”saanut potkuja” eli joutunut irtisanotuksi, vaan hänen työsuhteensa purettiin törkeällä tavalla.

Toiseksi, metalliliittolaisia työntekijöitä ei ole työpaikoilla edustamassa puolueiden pääluottamusmiehiä, vaan työpaikoilla on ainoastaan Metalliliiton ammattiosastojen valitsemia pääluottamusmiehiä. Työntekijöiden valintaa pitää kunnioittaa, ja Metalliliiton tehtävä on kaikissa tilanteissa puolustaa istuvaa pääluottamusmiestä, jonka työpaikan porukka on valinnut.

Pidän vähintäänkin kyseenalaisena tapaa, jolla Demokraatti kirjoittaa edellisestä pääluottamusmiehestä. Demokraatin jutusta saa sellaisen käsityksen, että kaikki olisi ollut pielessä edellisen pääluottamusmiehen aikana. Pitää kuitenkin muistaa, että edellinen pääluottamusmies oli kaksi eri kertaa saanut pääluottamusmiesvaaleissa henkilöstön vahvan luottamuksen, ja huomattavasti korkeammalla äänestysprosentilla kuin Demokraatin jutussa haastateltu uusi pääluottamusmies.

Jutussa kerrotaan, että tehtaan uusi pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu eivät ole SDP:n jäseniä, mutta heistä ”välittyy näkemys, että he ovat puolueeseen päin kallellaan”. Todellakin, sillä uusi pääluottamusmies on ollut Metalliliiton aiemmissa vaaleissa Metalliliiton sosialidemokraattisen ryhmän ehdokkaana ja vetää tällä hetkellä ABB:n sosialidemokraattista ryhmää.

Edellinen pääluottamusmies on ollut Metallin Vaikuttajien vaaliliiton ehdokkaana Metallin liittokokousvaaleissa, mutta Metallin Vaikuttajat eivät ole kuitenkaan sama kuin Vasemmistoliitto. Metallin Vaikuttajissa on paljon ihmisiä, jotka eivät ole Vasemmistoliiton jäseniä, mutta haluavat toimia Metallin Vaikuttajien porukassa, koska saavat Metallin Vaikuttajissa ajatella itse ja pitää kiinni omista mielipiteistään.

ABB on yksi suurimmista teknologiateollisuuden työnantajista, ja on tietysti hienoa, että työpaikan sisällä on saavutettu sopu ja rauha. Toivottavasti sopu säilyy, ja toivottavasti jatkossa ei tällaisia luottamusmiehen työsuhteen purkuja tapahdu. Metalliliiton keskeisiä elementtejä on aina ollut pääluottamusmiesjärjestelmä, ja pääluottamusmiesjärjestelmän kanssa liitto joko seisoo tai kaatuu. Sitä varten sopimuksiin on rakennettu sellaisia elementtejä, että pääluottamusmiehen asema on tavallaan pyhä – katsomatta siihen, mitä poliittista kantaa hän edustaa vapaa-ajallaan, liiton järjestämissä vaaleissa tai missä tahansa vaaleissa.

Turja Lehtonen
Metallin Vaikuttajien ryhmänvetäjä
Metalliliiton sopimusasiantuntija

>> Aiheesta aiemmin: Turja Lehtonen: Tämä on hyökkäys luottamusmiesjärjestelmää vastaan