Turja Lehtonen: Tämä on hyökkäys luottamusmiesjärjestelmää vastaan

Metallin Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen tuomitsee jyrkästi ABB:n Pitäjänmäen tehtaan pääluottamusmiehen Terho Laitilan saamat potkut.

– On käsittämätöntä, että työnantajaliitto Teknologiateollisuuteen järjestäytynyt yritys hyökkää meidän keskeistä neuvottelujärjestelmän osaa eli pääluottamusmiestä vastaan. Ja perusteena muka se, että pääluottamusmiehen kanssa ei ole saatu aikaan paikallisia sopimuksia. Tästä neuvottelujärjestelmän loukkauksesta lähtee Teknologiateollisuuteen ja koko Etelärantaan selkeä viesti: Meille tämä ei käy!

– Ja minkä takia se on aina pääluottamusmies, joka pistetään ulos? Neuvottelutilanteissa on aina kaksi osapuolta. En ole koskaan nähnyt, että henkilöstöpäällikkö olisi heitetty ulos sen takia, että on epäonnistunut neuvotteluissa, Lehtonen sanoo.

Terho Laitila oli juuri marraskuun lopussa valittu uudelle kaudelle pääluottamusmieheksi.

– Irtisanominen on siten hyökkäys myös järjestäytymisvapautta vastaan. Työntekijät valitsevat omat edustajansa kuten työnantajatkin, ja tätä tulee kunnioittaa, Lehtonen sanoo.

Lehtonen muistuttaa koko meidän suomalaisen neuvottelujärjestelmämme perustuvan siihen, että pääluottamusmiehellä on niin vahva asema, että hän voi aidosti edustaa työntekijöitä ja tuoda esiin työntekijäpuolen näkemyksiä ilman pelkoa oman työsuhdeturvansa puolesta. Lehtosen mukaan juuri viime sopimuskierroksella nimenomaan todettiin, että pääluottamusmiesten, luottamusmiesten ja heidän varahenkilöidensä työsuhdeturvaan on kiinnitettävä huomiota.

– Ja mitä on tapahtunut? Meillä on sen jälkeen tullut toistakymmentä pääluottamusmiehiin ja varapääluottamusmiehiin kohdistuvaa irtisanomista. Tällaista linjaa emme voi hyväksyä.

– Koko meidän neuvottelujärjestelmämme perustuu siihen, että meillä on toimivat pääluottamusmies- ja luottamusmiesverkostot. Jos tämä keskeinen osa murtuu, niin silloin murtuu myös koko sopimusyhteiskunnasta sellaisia keskeisiä elementtejä, ettei sen jälkeen voi enää puhua sopimusyhteiskunnasta.

Työnantajat haukkuvat suomalaista työmarkkinajärjestelmää jäykäksi, mutta Lehtosen mukaan Euroopassa sitä kehutaan.

– Euroopassa ihastelevat, kuinka hienoa on kun täällä pystytään neuvottelemaan ja sopimaan paikallisesti ja silloinkin kun työehtosopimus on voimassa. Mutta jos sopijaosapuolen asema kyseenalaistetaan, silloin kyseenalaistetaan koko paikallinen sopiminen.

Lehtonen sanoo myös arvostavansa suuresti Metalliliiton puheenjohtajan Riku Aallon ryhdikästä elettä tämän kävellessä ulos neuvottelujärjestelmän uudistamista pohtivasta työmarkkinakeskusjärjestöjen työryhmästä.

– Kehottaisin, että sitä polkua voisivat seurata myös muutamat muutkin teollisuusliittojohtajat. Meidän paikkamme ei nyt ole siellä, Lehtonen sanoo.

Lisätietoja: Turja Lehtonen, p. 0400 535 616