Matti Mäkelä: Lakko-oikeus on koskematon

Metalliliiton liittosihteeri Matti Mäkelä varoittaa koskemasta työntekijöiden lakko-oikeuteen. Vaasassa Strömbergin tehtaan ammattiosaston 60-vuotisjuhlassa puhunut Mäkelä sanoi, että työnantajien vaatimuksiin on vastattava tiukasti.

– Lakko-oikeus on yksi työntekijöiden perusoikeuksista. Siihen ei ole mitään tarvetta kajota, Mäkelä totesi.

Työnantajapuolelta on kuulunut käynnissä olevissa työmarkkinoiden pelisääntöneuvotteluissa vaatimuksia lakko-oikeuden rajoittamisesta ja lakkosakkojen korottamisesta. Mäkelä muistutti, että lakkojen määrä on ollut metalliteollisuudessa hyvin vähäinen. Lisäksi ne johtuvat yleensä työnantajan laittomasta tai epäasiallisesta menettelystä.

– Jos väki jossain lähtee lakkoon, silloin pitää jo hälytyskellojen soida. Työpaikalla on mennyt jotain pahasti pieleen, Metalliliiton liittosihteeri sanoi.

Usein lakkojen syynä on työnantajan taitamaton toiminta. Henkilöstöpolitiikassa on epäonnistuttu. Ei ole ollut malttia olla jakamatta johdolle bonuksia, kun samaan aikaan on väkeä sanottu irti.

Paikallista neuvottelujärjestelmää pitää Mäkelän mukaan toki kehittää.

– Ongelmista pitää pystyä puhumaan siellä, missä ne syntyvätkin. Jos siihen ei pystytä, sitten on oltava molemminpuolinen valmius pyytää liitot mukaan. Näinhän tämän pitäisi toimia nytkin.

Mäkelä lähetti terveisiä palkanjäädytysten ja jopa alennusten vaatijoille: Ay-liikkeen suhtautuminen ensi keväänä käytäviin tulosopimuksen kolmannen vuoden palkankorotuksia koskeviin neuvotteluihin riippuu pitkälle myös siitä, mitä pelisääntöneuvotteluissa nyt tapahtuu.