Turja Lehtonen: Välivuodesta tulikin ruuhkavuosi – nyt hyvää kesää!

Vuodesta 2014 piti tulla monella tapaa välivuosi, ja etukäteen tämän vuoden kevättä pidettiin rauhoittumisen aikana. Päinvastoin kuitenkin kävi, kirjoittaa Metallin Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen.

Hyvä toveri,

Kevään aikana yhteiskunnassamme on ollut koko ajan esillä suuria meitä Metallin Vaikuttajia ja koko ammattiyhdistysliikettä koskevia asioita.

Yksi niistä on työrauhasta käynnissä oleva keskustelu, johon tullee jonkinlainen ratkaisu ensi syksynä. Työnantajapuoli käy kovasti meidän lakko-oikeutemme kimppuun. Meidän pitää puolustaa lakko-oikeutta kaikin voimin, sillä se on meidän viimeinen keinomme taistella etujemme puolesta.

Toinen kevään mittaan paljon esillä ollut asia on eläkeikäkeskustelu. Sopivasta eläkeiän alarajasta keskusteltaessa eri osapuolet alkavat viimein näyttää oikeat karvansa. Alexander Stubbin valinta Kokoomuksen puheenjohtajaksi ei sekään tule ollenkaan helpottamaan eläkeikäneuvotteluja.

Eduskunnassa poliittinen vasemmisto on niin heikko, että eläkeikätaistelun läpivieminen tulee jäämään ay-liikkeen harteille. Onneksi kuitenkin kansa tuntuu olevan tässä asiassa meidän puolellamme. Meillä Metallin Vaikuttajilla ja koko Metalliliitolla pitää olla tässä täysi valmius. Jos eläkeneuvottelut menevät pieleen, meidän pitää olla valmiita puolustamaan inhimillistä eläkeikää vaikka työtaistelulla.

Toukokuussa käytiin europarlamenttivaalit, joissa Metallin vasemmistolaiset ehdokkaat saivat yhteensä lähes 7300 ääntä. Se on kunnioitettava saavutus. Vaalien ehdottomasti suurin “puolue” oli kuitenkin nukkuvien puolue. Nämäkin vaalit osoittivat, että kun työläinen nukkuu, porvari äänestää aina. Kokoomus saavutti näissä vaaleissa tavoitteensa ja oli yksin suurempi kuin koko sosialidemokraattien ja Vasemmistoliiton poliittinen vasemmisto yhteensä. Tämä tietää kylmää kyytiä meille, ja viesti pitää ottaa tosissaan.

Ensi syksynä edessämme on monia haasteita. Silloin valitaan taas luottamushenkilöitä työpaikoille ja ammattiosastojen toimikuntiin, ja Metallin Vaikuttajien on syytä olla laajasti ehdolla. Seuraavat eduskuntavaalit käydään jo ensi vuoden keväänä. Silloin meillä on mahdollisuus kääntää europarlamenttivaalien jälkeinen poliittinen tilanne ympäri. Metalliliiton seuraava liittokokous pidetään keväällä 2016. Liittokokouksessa olemme taas suurten asioiden äärellä. Mitä suuremman valtakirjan saamme jäseniltä, sitä enemmän meillä on sananvaltaa liitossa. Vuoden 2016 liittokokousvaalien ehdokasasettelu on kuumimmillaan jo syksyllä vuoden päästä.

Mutta sitä ennen: Kiitän kaikkia Metallin Vaikuttajia tämän kevään yhteistyöstä ja yhteisistä ponnistuksista! Nyt lomien koittaessa siirrämme vakavat asiat hetkeksi syrjään, nautimme kesästä ja lataamme akut täyteen. Syksyllä palaamme taas toimiin täynnä virtaa.

Hyvää ja rentouttavaa kesää!

Turja Lehtonen

Turja Lehtonen
ryhmänvetäjä
Metallin Vaikuttajat