Matti Mäkelä: Työntekijät joustavat jo, mitä tekevät työnantajat?

– Työntekijät joustavat selkänahoillaan ja työpaikoillaan, mutta mitä työnantajat ovat valmiita tekemään? Siis muutakin kuin vain maalailemaan uhkakuvia, kysyy Metalliliiton liittosihteeri Matti Mäkelä.

Mäkelä puhui Metalliliiton liittovaltuuston kokouksessa Metalliliiton Murikka-opistolla Tampereella. Mäkelä muistutti, että yleiseurooppalaisesta matalasuhdanteesta huolimatta monilla metallialankin yrityksillä menee edelleen ihan hyvin.

– Silti ammattiyhdistysliikkeelle ja sen jäsenille on asetettu jos jonkinlaisia vaatimuksia. Joustaa pitäisi joka suuntaan.

Mäkelän mukaan työnantajilla pitää nyt olla rohkeutta investoida kotimaahan. Hän muistuttaa, että Suomi on edelleen erittäin hyvä investointikohde.

– Nyt kun yritykset saivat hallitukselta toivomansa roiman yhteisöveroalennuksen kehysriihessä, niin on työnantajien aika lunastaa lupaukset, laittaa investoinnit liikkeelle ja näin töitä ihmisille, Mäkelä sanoi.

– Tarvitaan uutta asennetta, jotta talous saadaan nousuun. Voisi sanoa, että haloo työnantajaliitto ja vuorineuvokset!

Senttikorotukset tavoitteiden kärjessä

Teknologiateollisuuden työehtosopimusneuvottelut käynnistyvät elokuun lopussa. Mäkelän mukaan Metalliliiton tavoitteet neuvotteluissa perustuvat liittokokouspäätöksiin ja ammattiosastojen esityksiin.

Liiton tärkeimpiä neuvottelutavoitteita Mäkelän mukaan ovat muun muassa senttimääräiset palkankorotukset, työkohtaisten palkkojen korottaminen yleiskorotusta enemmän, sairaan lapsen hoidon ikärajan korottaminen sekä luottamushenkilöiden työsuhdeturvan kehittäminen.

Jo aiemmin yhteistyöjärjestö Teollisuuden palkansaajat on asettanut tavoitteiksi neuvotteluihin muun muassa yleiskorotuksen perälaudalla, muutosturvan kehittämisen ja seniorivapaan.

– Meidän on oltava nyt aktiivisia työpaikoilla, käytävä keskustelua syksyn neuvotteluista ja näin pidettävä porukka hereillä. Neuvotteluista tulee varmasti vaikeat, joten aktiiviset jäsenet ovat paras tuki neuvottelijoille, Mäkelä sanoi.